Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus arutatakse uut maaelu poliitikat 

Täna toimub Tartus EPKK Maaelufoorum, kus arutletakse Eesti maapiirkondade arengu ja maaelupoliitika üle aastateks 2014-2020.

„Möödunud nädalal lõppenud Euroopa Ülemkogul sai selgeks, et maaelutoetused uuel perioodil vähenevad. Vähenevate ressursside tingimustes muutub eriti tähtsaks, et keskenduksime uut maaelu arengukava planeerides kõige olulisemale. Põllumajandus-Kaubanduskoja hinnangul tuleb maaelupoliitika raames arendada eelkõige ettevõtlust ning toetada pikaajalisi investeeringuid tootmise arendamiseks ja töökohtade kindlustamiseks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tõdeb foorumiks väljaantavas artiklite kogumikus, et Euroopa Liidu uue finantsperioodi ettevalmistamisel tehtavad otsused peavad looma kindla aluse Euroopa Liidu ees seisvate strateegiliste eesmärkide – elujõuline toidutootmine, loodusvarade säästev majandamine ja kliimameetmete rakendamine, tasakaalustatud territoriaalne areng – saavutamiseks.

Maaelu arengukava hõlmab laia meetmete ringi – investeeringud põllumajandus- ja toidutootmisesse, toetused keskkonnasõbraliku põllumajanduse arendamiseks ning maapiirkondade ettevõtluse ning kohaliku algatuse toetamine. Tänavune maaelufoorum keskendub eelkõige väiketootjate ühistegevusele ja lühikeste tarneahelate väljaarendamisele, teadmiste kasvu soodustavatele meetmetele ja kohaliku algatuse toetamisele. Uue maaelu arengukava eesmärke seades analüüsime senitehtut. Nii hõlmab foorumi paneeldiskussioonide osa käesoleva perioodi püsihindamise tulemuste tutvustamist ja seniseid positiivseid kogemusi väiketootjate ühistegevuses, kohaliku elu arendamisel ja maaettevõtjate teadmiste kasvatamisel.

Rahandusministeeriumi esindaja tutvustab foorumil Eesti prioriteete aastatel 2014 – 2020 Euroopa Liidu struktuurifondide kasutamisel.

Investeerimisvajadused on pea alati suuremad kui võimalused, seepärast oleks üheks lahenduseks tavapäraste investeeringutoetuste kõrval ka finantsinstrumentide (laenude, tagatiste) kasutamine. Finantsinstrumentide kasutamise võimalusi tutvustab foorumil Maaelu Edendamise Sihtasutuse esindaja.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960