Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri jaanuari börsihind langes detsembriga võrreldes neli protsenti

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Eesti hinnapiirkonnas langes elektri keskmine hind jaanuaris detsembriga võrreldes neli protsenti 41,77 euroni megavatt-tunni kohta.

Põhjamaade elektribörsi süsteemihind alanes jaanuaris samuti neli protsenti ja oli 41,39 eurot. Seda olenemata hüdroenergia taseme langusest mediaantasemele, mille kompenseeris madalam tarbimine võrreldes detsembrikuuga. Sarnaselt detsembriga ei olnud selle aasta esimesel kuul hinnapiirkondade vahel suurt ülekandevõimsuste puudujääki ning keskmiste hindade erinevus jäi Põhjamaades alla ühe euro.

Eesti Läti piirile moodustatud NPS ELE hinnapiirkonnas oli jaanuaris elektrienergia keskmiseks hinnaks 43,03 ja NPS Leedu hinnapiirkonnas 43,87 eurot, tehes läbi väikese languse võrreldes detsembriga. Soomes langes hind 11 protsenti 41,59 euroni megavatt-tunni kohta.

Eesti-Soome ühendus EstLink 1 oli jaanuaris 361 tunnil kasutusel suunaga Eestist Soome ja 348 tunnil Soomest Eestisse. Koguseliselt liikus Soome suunas 79 gigavatt-tundi ja Soomest Eestisse 77 gigavatt-tundi elektrit. NPS Eesti ja NPS ELE hinnapiirkonna vahel kasutati jaanuarikuus turule antud ülekandevõimsusest ära keskmiselt 52 protsenti ning 110 tunnil tekkis ülekandevõimsuse puudujääk, mille peamiseks põhjuseks oli elektritoodangu vähenemine Leedus soodsamate impordivõimaluste tõttu nii Põhjamaadest kui ka Venemaalt.

CO2 emissioonide hinnad langesid jaanuarikuus rekordmadalale. Kui kuu alguses oli hind veel üle kuue euro tonni kohta, siis kuu lõpuks langes see 3,31 euroni.

Eestisse imporditava maagaasi hind langes Eleringi hinnangul jaanuarikuus 35,25 euroni megavatt-tunni kohta, mis on neli protsenti madalam detsembrikuu hinnatasemest. Hinnalanguse tingis jätkuvalt alanev kerge kütteõli ja nafta hind, samuti USA dollari suhtes tugevnev euro.

Tulevikutehingute põhjal on NPS süsteemihind tänavu teises kvartalis 35,10 eurot ja 2014. aastal 35,65 eurot megavatt-tunni kohta ning NPS Eesti hinnapiirkonna hind vastavalt 36,50 ja 39,55 eurot megavatt-tunni kohta.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960