Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5500 kilo Eesti mett läks Hiinasse

Eesti suurim mesindusettevõte Meveda alustas Eesti mee eksporti Hiina turule. Müüki pannakse naturaalne mesi. Esimene partii, 5500 kilo, on tänaseks teele saadetud.

Lõuna-Eesti meetootja Meveda OÜ juhatuse liige Jaanus Tulli sõnul on ökoloogiliselt puhas mesi Hiinas väga hinnatud toode. „Hiina tarbija, just keskklassi tarbija, kelle sissetulek on meie mõistes korralik, on nüüdseks suuteline ja teadlik oma eelistustes, et osta ökoloogiliselt puhast kaupa. Nende eelistused on Uus-Meremaa ja Austraalia looduspuhastele kaupadele aga siin on Eesti riigil suur võimalus Eestit promoda, kui puhast Põhjamaad“.

Tulli sõnul on Hiina Eesti mee jaoks kasvav turg, kuhu võiks tulevikus eksportida suure osa kohalikust meetoodangust. Eestis toodetakse 800-1000 tonni mett aastas. Meveda OÜ 2012. aasta toodang oli 28 tonni.

Jaanus Tull on 1984. aastast tegelenud mesindusega. Turg on olnud sel ajal pidevas arengus. Nüüd on jõutud niikaugele, et otsitakse uusi turge Euroopas ja mujal. Huvilisi on palju aga lõpptulemuseni jõuda on raske.

„Meie eelis on see, et meil on juba tekkinud mingi valik tooteid ning kvaliteet on hea ja stabiilne. Oma tooted Hiina turule saime läbi isiklike kontaktide – üks tuttav teadis üht, teine teist. Abi, mitterahalist, saime ka Hiina Eesti Saatkonnalt, kes on me maad tutvustanud kui puhta looduskeskkonnaga Põhjamaad. Sealt said infot meie partnerid ja edasimüüjad“.

Mesi läheb müüki telepoodi

„Hiinas on ülipopulaarsed n.ö telepoed. Meie arusaam telepoest ei ole see, mis Hiinas. Telepoodi vaatab suur osa rahvast, näidatakse toodet, maad kust toode on pärit ja selgitatakse, miks see on hea ja kuidas tarbida. Oma mee müügiga saame me ka Eestit tutvustada, kuna tegu on hiinlaste mõistes eksootilise maaga“, rääkis Tull. "Tegime ise klipi tootest, Eesti mesindusest ja loodusest ning meie partnerid Hiinas tegid siis turule sobiva montaaži“.

Riik ei toeta Eesti mesindust

Tulli sõnul on mesindusel võimalik saada investeeringutoetust aga selleks, et seda saada peab olema hea äriplaan ja endal eelnevalt piisav ressurss. Otsetoetusi me ei saa. Samas on see kurb, sest põllumajanduslike suurtootjate poolt teatud kemikaalide valel ajal kasutamise tagajärjel on mesinikud palju kahju kannatanud. Soome riik maksab oma eelarvest otsetoetusi mesinikele aga Eesti mitte. Soomes on keskmine toetus mesilaspere kohta 21 EURi. Eestis on umbkaudu 35000 mesilasperet ja see ei oleks tegelikult meie riigile liiga koormav, pigem aidataks jalule üks maaettevõtluse vorm.

"Ootame uuelt rahastusperioodilt mõistlike otsuseid ja võimalusi väiketootjatele", sõnas Tull.

Meveda OÜ tootevalikusse kuulub lisaks klassikalisele naturaalsele meele ka taruvaiguga mesi, mesilasema toitepiimaga mesi ja õietolmuga mesi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960