Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hellenurme: iga eduka mehe kõrval on hea naine

pollumajandus.ee küsitles tänasel päikeselisel naistepäeval naisettevõtjaid põllumajandussektoris. Meie küsimustele vastas Anu Ait OÜ juhataja Anu Hellenurme.

Eesti põllumajandussektor on pigem mehine, naisi on siin tegutsemas vähe. Miks see nii on Teie arvates?

Anu Aida juht Anu Hellenurme: „Ma arvan, et sellel on mitmeid põhjuseid, esiteks see on füüsiliselt raske töö ja aina rohkem tehniline ala. Ajalooliselt on meeste kohus toit koju tuua, et naised saaksid turvaliselt lapsi kasvatada. Tegelikult on palju naisi, kes on seotud põllumajandussektoriga, kuid naised toetavad meeste tegemisi, mida tihti ei näe. Iga eduka mehe kõrval on hea naine, kes hoolitseb selle eest, et mehel on jõudu ja tahtmist keerulise valdkonnaga tegeleda".

Kuidas sattusite tegema seda tööd, mida teete praegu?

„Tagasi vaadates võin öelda, et see on juhtunud läbi erinevate juhuste kokkulangemise või kohtudes õigel ajal õigete inimestega. Aastal 1993 lõpetasin EPMÜ Veterinaaria eriala, kuid tööd loomaarstina oli sel perioodil raske leida kuigi elasin siis maal. Ostides endale väljakutset, sattusin tööle kõigepealt Otepää Veterinaarapteeki, sealt edasi kustuti Tartusse firmasse ProMed ja sellest ajast samm-sammult hakkasin liikuma oma ettevõtte loomise suunas, mis oli mu unistus aastast 1994. Olen oma tööd igas ettevõttes teinud südamega ja suure entusiasmiga,“ rääkis Anu Hellenurme. „Lühidalt oli mul soov muuta paremaks seda, mis tundus mulle õige, soov oli luua oma unistuste ettevõtte - unistus, mis täitus 1999 aastal, mil registreeriti ettevõtte nimega Anu Ait OÜ. Anu Ait OÜ on tegutsenud 14 aastat tänu heale meeskonnale ja koostöös ettevõtlikke klientidega, kellega ühiselt olema soovinud, et meie loomad on farmides terved,“ kommenteeris Hellenurme.

Kas naisettevõtja olla maal on raskem kui asju linnas toimetades?

Anu sõnul ei ole vahet, kus olla ettevõtja. Kõik sõltub ettevõtlikkusest ning heade ja töökate inimeste leidmisest ning kaasamisest oma tegemistesse. „Mulle meeldib üks Bill Strickland mõte, kes on öelnud, et kirg on vastupandamatu. Kui sa oma elule üldse mingit tähelepanu pöörad, siis ei anna sulle asu asjad, mille vastu sa tunned kirge. Need on ideed, lootused ja võimalused, mille poole sinu mõte iseenesest kaldub; asjad, millele sa pühendaksid aega ja tähelepanu pelgalt sel põhjusel, et nendega tegelemine tundub õige", sõnas Hellenurme.

Mis on need probleemid, mida on keerulisem lahendada, kui sama tööd tegevatel meeskolleegidel?

Anu Hellenurme: „Naisena on läbirääkimised keerukamad kui meeskolleegidel. Naine peab rohkem tõestama on tublidust ja kindlameelsust.

Mida arvate põllumajanduse rahastamisplaanidest hetkel ja tulevikus?

„Rahastamisest rääkides üldiselt, peaksid põllumeestel olema võrdväärsed toetusprogrammid teiste Euroopa riikidega. Samas on raske öelda, kuidas võrdväärsust võtta - toetust hektari maa kohta, saagikuse kohta jne. Tegelikult on meil saagikus teistega võrreldes madal aga samas meil kasutatakse vähem väetisi, pestitsiide ehk meie taimekasvatus pole viimse piirini üles forsseeritud ja meie põldudelt saadav toit on tervisele ohutum. Loodan, et sel teemal tegelevad head professionaalid ja annavad parima Eesti põllumajanduse jätkusuutlikusse ja arengusse, nähes ette tulevikku, hoides samas meie maad ja meie inimesi,“ rääkis Hellenurme.

Millised on Teie lähiaja soovid, plaanid, unistused seoses oma ettevõttega?

Anu Aida visioon on olla usaldusväärne partner. "Soov on, et EMÜs avatakse õppekava „Strateegiline juhtimine põllumajandusettevõttes“. Tänane põllumajandussektor on kiiresti arenenud ja ennast täiendades, õppides oskame teha parimaid valikuid oma ettevõttele tervikuna. Nii saavutatakse parem koostöö teaduse ja ettevõtluse vahel, mis jõuaks praktikasse. Kõik areneb ja muutub, meie inimestena peame seda märkama ja parimad ideed ellu viima. Me peame üha enam aru saama põhjus-tagajärg seostest, sõnas Hellenurme. „Minu soovid, unistused, oma ettevõttes on, et meeskonnal jätkuks jõudu ja kirge oma tööd hästi teha, sest ettevõtte on nii tugev, kui seal töötavad inimesed."

Mida tahate soovitada naistele, kel plaan alustada ja ennast tõestada põllumajanduses?

Anu Hellenurme: „Uskuda iseendasse ja jääda naiseks ning olla enesekindlam. Julgus mõelda suurelt“.

Anu Ait OÜ on Eesti juhtivaid ettevõtteid mineraalsöötade ja spetsiaaltäiendsöötade valdkonnas. Anu Ait OÜ on määratlenud end toitumisahela väikese, kuid olulise osana, mille efektiivsem tegutsemine võimaldab maksimeerida kogu keti ehk loomakasvatuse tegutsemisvõimekuse aitamaks kõikidel klientidel tagada loomade tervist ning parandada inimtoidu kvaliteeti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960