Autor: Uno Kiviväli • 11. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loome puu- ja köögiviljabörsi 

Loome Eesti puu- ja köögiviljakasvatajatele internetis oksjoniportaali, paneb ette Bambona Tartu lao juhataja Uno Kiviväli.

Aastaid puu- ja köögiviljadega tegelenud inimesena tean, et Eesti talunikud kasvatavad kõike, mis meie maal kasvab: peale tavapärase kartuli, mugulsibula, kapsa, kurgi, porgandi ja küüslaugu ka näiteks brokkolit, lillkapsast ja porrut. Rääkimata õuntest, ploomidest, kirssidest, sõstardest, maasikatest jne.

Seega: head kaupa meil on, kuid puudub hea koht oma toodangu müügiks. Igal sügisel on Peipsi-äärsed sibulakasvatajad hädas saagi müümisega: ostjaid oleks, aga ostjatel ei ole infot, kes müüb, kus müüb, millal müüb ja mis hinnaga müüb.

Eesti talunike interneti puu- ja köögiviljabörs töötaks enam-vähem samadel põhimõtetel nagu tuntud oksjoniportaalid eBay.com ja osta.ee. Tootja paneb sinna kaubapakkumise üles, näiteks 10 kilo küüslauku, lisab alghinna ning hakkab pakkumisi ootama. Kui pakkumiste tegemise aeg lõpeb, korraldab tootja kõrgeimat hinda pakkunud huvilisele kauba viimise soovitud kohale.

Veebikaamera kaudu ostja näeb kaupa, mida ta ostab, reaalajas. Loomulikult tuleb mõelda sellele, kuidas petturid eemal hoida. Aga selle vastu leiab rohtu – Eesti on tuntud IT-inimeste nutikuse poolest.

Esialgu võiks Eesti talunike oksjoniportaalis pakkuda puu- ja köögivilja. Kui portaal hästi tööle hakkab, võiksid seal kaubelda ka teravilja-, piima- ja lihatootjad. Müüa ja osta võiks seal ka põllutööriistu ja -masinaid. Nii saaks sellest oksjoniportaalist kauplemiskoht kõigile inimestele ja firmadele, kes tegelevad põllumajandusega.

Portaal peab olema mitmes keeles, sest siis saavad seal kaubelda ka Eestis elavad välismaalased (keda on hulgi, söögikohtades töötab väga palju välismaalastest kokki) ning ka siit kaugemal elavad inimesed. Alustada võiks eesti-, vene- ja ingliskeelse portaaliga, hiljem lisada soome ja saksa keel.

Artikkel ilmub EMT, Tallinna Kaubamaja, Danske Banki ja Äripäeva arvamuskonkursil “Edukas Eesti”.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960