Autor: Tambet Laasik • 11. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peab teadma rahvusvahelistest tarneklauslitest

Rahvusvahelise kaubamüügi puhul on põhjalike lepingute sõlmimine sageli keeruline, kuna lepingu pooled võivad olla pärit väga erinevatest õigus- ja kultuuriruumidest.

Teataval määral kujutab seda endast Euroopa Liidu õigus ning erinevate institutsioonide poolt välja töötatud mudelseadused PECL, PICC ja CFR, mille kohaldamine toimub poolte kokkuleppel. Üks rakendatavaid piiriüleseid õigusinstituute on rahvusvahelised tarneklauslid Incoterms, mis reguleerivad rahvusvahelist kaubatransporti.

Incoterms on loodud Rahvusvahelise Kaubanduskoja (ICC) poolt ühtlustamaks rahvusvahelisi kaubandustavasid. Incoterms koosneb kolmetähelistest (EXW, FCA, DDP jne) tarneklauslitest või reeglitest, millest igaüks tähistab üldlevinud kaubandustava. Seega on iga Incoterms tarneklausel, mis koosneb vaid kolmest tähest, justkui omaette tüüpleping, mis reguleerib müügilepingu olulisi tingimusi. Täna kehtivad Incoterms 2010 reeglid, mis on järjekorras kaheksandad ning sätestavad 11 erinevat reeglit.

Incoterms eesmärk on vähendada arusaamatusi ja ebaselgust, mis võib tuleneda keeruliste lepingutingimuste kasutamisest piiriüleses kaubavahetuses. Incotermsi eelis on lihtsus. Igal Incoterms tarneklauslil on oma väga konkreetne tähendus, mis on sõltumatu ühe või teise lepingupoole siseriiklikust õigusest ja selle rakendamispraktikast. Incoterms ei saa automaatselt lepingu osaks, vaid vastav kokkulepe Incoterms kohaldamiseks peab sisalduma lepingu tekstis. Samas võivadki Incoterms kolm tähte kujutada endast lepingu põhitingimusi kauba määratluse ja hinna kõrval.

Incoterms reguleerib kauba üleandmise viisi ja hetke ning poolte kohustusi selle juures. Incoterms määrab ära ka kauba hävimise ja kahjustumise riisiko ülemineku ning poolte kohustused kauba transportimisel ja selle eest tasumisel. Incoterms reguleerib ka tollimaksude ja maksude tasumise ning kaupade kindlustamise kohustuse jaotuse poolte vahel.

Tähelepanu tuleb pöörata, et Incoterms rakendub vaid müügilepingutele ning seda ei ole võimalik kohaldada muudele lepingutüüpidele, sealhulgas teenuste osutamise lepingutele. Incoterms ei reguleeri ka nõudeid kaupadele, kaupade eest maksmist ega poolte vastutust lepingutingimuste järgimise eest. Seetõttu tuleb silmas pidada, et Incoterms kasutusala on piiratud oma reguleerimisvaldkonnaga ning muudes küsimustes tuleb pooltel saavutada eraldi kokkulepped, millele siis kohaldub vastavalt kas poolte poolt kokku lepitud õigus või lepingu täitmise koha õiguskord. Arvestada tuleb, et lepingu täitmise kohaks müügilepingute puhul on sageli kauba üleandmise koht ning seetõttu võib lepingule kui tervikule kohaldatav õigus kaudselt tuleneda just Incoterms tarneklauslitest.

Incoterms tarneklauslid on oluline ja tõhus tööriist, mis lihtsustab oluliselt rahvusvahelist kaubakäivet ning muudab selle kõige osapoolte jaoks lihtsamaks ja selgemaks. Õigesti valitud tarneklausel aitab vältida ebavajalikke vaidlusi ning võimaldab pooltel keskenduda enda põhitegevusele.

Äripäeva teemaveeb pollumajandus.ee korraldab koostöös advokaadibürooga Aivar Pilv  26. märtsil Tallinnas Oru hotellis põllumajandussektori ettevõtjatele seminari ettevõtluses oluliste lepingute teemal. Tule kuulama!

Loe seminari kohta:

http://www.pollumajandus.ee/default.aspx?PublicationId=AFE4293A-27A0-4924-9931-000EFF00D03E#!event_description

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960