Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusamet kontrollib kivimite transpordil kasutatavat pakkematerjali

Põllumajandusamet alustab 1. aprillist 2013.a Hiinast pärit kivimite transpordil kasutatava puidust pakkematerjali kontrolli.

Väljastpoolt Euroopa Liitu pärit puidust pakkematerjaliga kaasneb oht mitmete taimekahjustajate levikuks, mis on põhjustanud Euroopas tõsist kahju keskkonnale ja mille suhtes tõrjemeetmete rakendamine on olnud äärmiselt kulukas.

Ohtliku taimekahjustaja aasia siku leviku tõkestamiseks võttis Euroopa Komisjon vastu  rakendusotsuse  2013/92/EL, millega kohustatakse kõiki liikmesriike läbi viima taimetervise kontrolli Hiinast saabuvate kivimite transpordil kasutatava puidust pakkematerjali üle. Otsus on liikmesriikidele otsekohalduv ja jõustub 1. aprillil 2013.a. Nõude kehtestamise põhjuseks on asjaolu, et Hiinast pärit puidust pakkematerjal on sageli saastunud ohtlike taimekahjustajatega. Mitmed Euroopa Liidus tuvastatud aasia siku kahjustuskolded paiknevad just kohtades, mille lähedale on hiljuti toimetatud graniitkivimeid Hiinast.

Vastavalt otsusele kuuluvad alates 1. aprillist 2013.a Hiinast pärinevad kivimid, mis on deklareeritud kaubakoodidega 2514, 2515, 2516, 6801 ja 6802, enne Maksu- ja Tolliameti poolt vabasse ringlusse lubamist Põllumajandusameti taimetervise kontrollile piiripunktis. Kontroll eeldab juurdepääsu kogu puidust pakkematerjalile, et veenduda selle vastavuses Euroopa Liidu sisseveonõuetega. Puidust pakkematerjal peab olema vaba ohtlikest taimekahjustajatest ning vastama Rahvusvahelise Fütosanitaarmeetmete Standardi (ISPM) nr 15 nõuetele.

Lisainformatsiooni puidust pakkematerjali kontrolli kohta saab Põllumajandusameti taimetervise osakonnast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960