Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aiandusfoorumil vaetakse tootjate ühistegevust ja konkurentsivõimet

Täna toimub Põllumajandus-Kaubanduskoja Aiandusfoorum, kus põhitähelepanu all on aiandustootjate ühistegevus.

Meil on Euroopa Liidu kontekstis väga väikesed tootjad, kes ei suuda üksi konkurentsis püsida ja tagada elanikkonna isevarustatust köögiviljade ning muude aiasaadustega. Efektiivsuse ja majandustegevuse tõhususe suurendamiseks peaksidki aiandustootjad koonduma ühistutesse. Foorumil tutvustatakse selles valdkonnas meist edukamate Läti ja Soome kogemust.

Statistika järgi tarbib Eesti elanik ca 120 kg puu- ja köögivilja aastas. Meie oma tootjad suudavad sellest praegu toota enam-vähem poole ja suur osa aiasaadustest tuleb importida. Selleks, et Eesti isevarustatuse taset puu- ja köögiviljadega tõsta ning kodumaist aiandustootmist arendada, tuleb uue maaelu arengukava raames senisest enam tähelepanu pöörata investeeringutoetustele neisse sektoritesse. Kui käesoleval perioodil saavad investeerimistuge vaid kuni üheksa töötajaga mikroettevõtted, siis uuel perioodil tuleks toetuste saajate ringi laiendada nii väike- kui keskmistele tootjatele.

„Peame andma võimaluse, et investeerimistoetust tootmise laiendamiseks ja tootmisbaasi uuendamiseks saaksid taotleda ka Eesti suuremad aiandusettevõtted, sest enamasti tagavad just nemad tarbijate varustatuse kodumaiste saadustega. Kriitilise tähtsusega on riigi tugi meie katmikalade tootjatele. Aiandustootmine on tööjõumahukas, mistõttu pole senised piirangud ettevõtte suurusele kuidagi põhjendatud,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Foorumil tulevad käsitlemisele ka toidujulgeolek ja kaitseväe toiduhanked. Põllumajandus-Kaubanduskoda on tänavu alustanud koostööd Eesti Kaitsetööstuse Liiduga. Koostöö raames soovime parandada muuhulgas Eesti tootjate võimekust osaleda kaitseväe poolt korraldatavatel riigihangetel. Selleks, et meie sõdurid saaksid süüa värsket ning kodumaist puu- ja köögivilja, tulebki arendada tootmist ja Eesti ettevõtete koostööd, et nad suudaksid hangetel rinda pista teiste Euroopa Liidu tootjatega.

Foorumiks ilmub aiandusteemaliste artiklite kogumik, mis on alates homsest leitav veebiküljel www.epkk.ee

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960