Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus arutab maa-ametile tagastamatu toetuse andmist

Täna arutab valitsus rahandusminister Jürgen Ligi esitatud eelnõu, mille kohaselt eraldatakse valitsuse omandireformi reservfondist maa-ametile tagastamatu toetusena 466 000 eurot.

Raha kasutatakse õigusvastaselt võõrandatud maa riigi kulul tagastamise finantseerimiseks ja riigi omandisse jäävate katastriüksuste moodustamise kulude katmiseks, vahendab valitsuse pressiteade.

Praeguseks on maareformi toimingud jõudnud järku, kus reformimata maad on veel 7% Eesti maismaast.

Pooleliolevaid maa tagastamise menetlusi on kokku ca 850 ligikaudse pindalaga 8000 ha. Lõppenud aasta seisuga kuulub neist riigi kulul tagastamisele 163 kinnistut. Kõige rohkem – 32 – on selliseid kinnistuid Põlvamaal ja kõige vähem Ida-Virumaal, kus on üks selline kinnistu. Maa riigi kulul tagastamise menetluste arv võib vähesel määral muutuda, kuna isikutel on õigus jätkuvalt maa tagastamise nõudeõiguse loovutamiseks ja toimuvad ka maa nõudeõiguse ning maal asuvate ehitiste pärimismenetlused.

Ühe endise kinnistu tagastamise korral on eeldatav maa mõõdistamise kulu ligikaudu 350 kuni 450 eurot. Eeldatavalt on õigusvastaselt võõrandatud maa riigi kulul tagastamiseks vaja 70 000 eurot.

Riigivaraseadusest tulenevalt peavad riigivara valitsejad kandma kõik nende valitsemisel olevad riigile kuuluvad hoonestamata maaüksused maakatastrisse ja tegema selleks vajalikud toimingud 2017. aasta 31. detsembriks. Selleks on vaja riigi omandisse jäävate katastriüksuste mõõdistamiseks lisaks 396 000 eurot. Arvestades keskmist maaüksuse mõõdistamise kulu ja mõõdistatava maaüksuse suurust, saab selle summa ulatuses vormistada riigi maareservi ligikaudu 1000 katastriüksust kogupindalaga 7000 ha.

2012. aastal korraldas maa-amet 335 riigi reservmaa katastriüksuse mõõdistamise kogupindalaga ligikaudu 2000 ha.

Katastriüksuse moodustamise keskmine hind oli 2012. aastal 384 eurot ja see maksti maa-ameti eelarves ette nähtud vahenditest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960