11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on viljapuu-bakterpõletik

Viljapuu-bakterpõletik on roosõieliste puude ja põõsaste ning dekoratiivtaimede bakterhaigus, mida põhjustab bakter Erwinia amylovora.

Haiguse peremeestaimedeks on veel õunapuu, ebaküdoonia, pihlakas, toompihlakas, astelpihlakas, küdoonia, tuliastel, Davidi fotiinia ja villpööris.

Viljapuu-bakterpõletiku kahjustus sarnaneb tulekahjustusega õied, lehed ja viljad muutuvad esmalt hallikasroheliseks, siis pruuniks, kuid ei varise. Väga iseloomulikuks tunnuseks sellele haigusele on noortehaigestunud võrsete tippude kõverdumine 180° allapoole ehk nn. ,karjusekepi’ sümptom. Iseloomulikuks tunnuseks viljapuu-bakterpõletikule on bakterilima eritumine – haigestunud taimeosadest eritub piimvalgeid või kreemikaid (kollakaid) bakterilima tilku. Tüvele ja okstele võivad tekkida koorehaavandid. Bakter võib taimedes olla peiteliselt ning haigustunnused võivad sel juhul väljenduda bakterile soodsate tingimuste saabudes.

Viljapuu-bakterpõletiku monitooringut viiakse Eestis läbi alates 2000. aastast. 2012 a tuvastati viljapuu-bakterpõletik Eestis esmakordselt. Kokku leiti seda ohtlikku taimekahjustajat 5 juhul: kolmes eraaias, ühes tootmisaias ja ühes puukoolis. Ainsaks kindlaks meetmeks haigusest vabaneda on saastunud taimed põletada ning taimedega kokkupuutes olnud pinnas ja tööriistad desinfitseerida. Tõrjemeetmeid peab rakendama isik, kelle valduses haigestunud taimed on. 2012 aasta haiguspuhangu likvideerimiseks hävitati puukoolis 37000 saastunud ja saastumiskahtlast istikut, tootmisaias enam kui 2700 puud. Tuvastatud kolded ja nende vahetu ümbrus jäävad PMA edasise järelvalve alla.

2013. aastal jätkatakse monitooringuga üle Eesti. Erilist tähelepanu pööratakse puukoolidele, aga ka vanadele õunaaedadele, mida loetakse kahjustaja leviku kõrgema riski allikateks.

Isikud, kes kahtlustavad taimedele viljapuu-bakterpõletiku esinemist peaksid ühendust võtma Põllumajandusameti taimetervise osakonnaga või oma maakonna Põllumajandusameti keskuse taimetervise spetsialistidega.

Lisainfot: Põllumajandusamet, tel 6712 622 või  6712 624, e-post: [email protected] .

 Loe lisainfot viljapuu pakterpõletiku kohta SIIT.

Autor: Riina Koidumaa

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960