Enim hobuseliha Prantsuse „veiseliha“ toodetes

Euroopa Komisjon avaldas eile DNA testide tulemused, mille eesmärk oli välja selgitada hobuseliha sisaldus väidetavates veiselihatoodetes.

Protsentuaalselt kõige enam näitasid hobuseliha sisaldust Prantsusmaa lihatoodetest võetud proovid – positiivse tulemuse andis üks igast kaheksast proovist ehk 13%.

Kokku tehti Prantsusmaal 353 testi. Teisel kohal oli Kreeka 12,5%ga - kokku tehti seal 288 testi.

Eesti puhul näitas hobuse DNA sisaldust üks test üheteistkümnest. Lätis võetud 70 proovist näitas hobuseliha sisaldust seitse, Leedus tehtud 53 testist neli.

Võrdluseks näitas Saksamaal võetud 878 proovist hobuseliha sisaldust 3,3%, Hollandis oli protsent väiksem kui üks.

Prantsusmaa toiduainetetööstuse organisatsiooni ANIA juht Jean-Rene Buisson möönis agentuurile Reuters, et testi tulemused kahjustavad Prantsuse lihatööstuse imagot. Samas märkis ta, et oluline oleks teada ka seda, kui suurt hobuseliha sisaldust testid näitasid. Siis saaks rohkem selgust, kas hobuseliha oli tootesse pandud sihilikult asendusainena või võis see töötlemisel juhuslikult tootesse sattuda. Seda Euroopa Komisjoni testitulemused ei näita.

Euroopa Liidu peale tervikuna tuvastati hobuse DNA-d vähem kui 5% võetud proovidest.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Oilseeds Trade otsib PIIRKONDLIKKU ESINDAJAT

Oilseeds Trade AS

20. oktoober 2017

Uudised