Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: Eesti põllumajandus on Baltimaade efektiivseim

Eesti põllumajandussektor on Balti võrdluses tootmise tõhustamises selgelt regiooni liider ning ühinemiste tulemustena annavad meil tooni suurettevõtted, samas kui Lätis ja Leedus on endiselt palju väikeseid tootjaid.

„Eestis on keskmine farmi suurus 48 hektarit, Lätis ja Leedus vastavalt 20 ja 10 hektarit. Võttes arvesse haritavad maa suurust ja tootjate arvu riigis võib öelda, et Eestis on põllumajanduse konsolideerumine neli korda kõrgem kui lõunanaabrite juures. Kui Lätis ja Leedus töötab põllumajanduses 8-9 protsenti kõigist hõivatutest, siis Eestis on see kaks korda madalam ehk 4,4 protsenti,“ ütles SEB Panga jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Vaikmäe-Koit lisas, et tootmise efektiivsemaks muutmine on olnud edukate põllumajandusettevõtete deviis juba aastaid ja tänu sellele on ettevõtete finantsseis tugevam, kui kunagi varem. „Eriti on päevakorral uue tehnika soetamine – põllumajandusseadmete liising suurenes SEB-s eelmisel aastal 59 protsenti. Pikaajalisi investeerimislaene andsime eelmisel aastal 38 protsenti enam ja valdavalt ehitati nende eest uusi moodsaid lautu,“ märkis Vaikmäe-Koit.

„Tõenäoliselt jätkub tootmise konsolideerumine nii Eestis, kui Lätis ja Leedus, sest suurte tootjate müügikasvud, kasumlikkus, likviidsus ja kapitaliseeritus on selgelt paremas seisus kui väiksematel. Investeeringud sellel ja järgnevatel aastatel lähevad peamiselt tootjate ja haritava maa ostmisesse ning masinate ja seadmete uuendamisse,“ sõnas Vaikmäe-Koit

Põllumajandusettevõtetest kavandab tänavu üle 30 000 euroseid investeeringuid 65 protsenti küsitlusele vastanutest, samas kui Eestis keskmiselt oli neid ettevõtteid tunduvalt vähem, 48 protsenti. Erinevaid uuendustegevusi kavandas tänavuseks aastaks 67 protsenti põllumajandusettevõtetest, mis on rohkem kui Eestis keskmiselt (62 protsenti).

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960