Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti metsasektor tutvustab end Maamessil

Nagu eelmistel aastatelgi, tuleb metsandussektor seekord Maamessile välja ühisel pinnal. Väljapanekuga on esindatud organisatsioonid ja ettevõtted, mis näitavad metsa ja metsanduse mitmekesisust.

Messil tutvustab iga organisatsioon oma lähenemist metsale ja metsandusele. Messikülastajad saavad ülevaate metsatöödest, metsade majandamisest, metsade kaitsest, innovaatilistest võimalustest metsanduses, uutest teadusaavutustest seoses metsandusega, aga samuti mitmetest puhkamis- ja vaba aja veetmise võimalustest metsas.

Metsandust tutvustatakse ka läbi erinevate metsaomanike – messil on kohal riigimetsa haldaja RMK, erametsaomanikke ühendav Erametsaliit ja neile toetusi vahendav Erametsakeskus. Metsandusharidust esindavad Eesti Maaülikool ja Luua Metsanduskool, lisavõimalusi keskkonnahariduses tutvustab Keskkonnaamet, kohal on keskkonnalase teabe koguja ja levitaja Keskkonnateabe Keskus. Regio esitleb mitmesuguseid nutitelefonides ja arvutites kasutatavaid kaardirakendusi, mis lihtsutavad metsameeste tööd. Eesti Metsa- ja Puidutööstusliidu väljapanek näitab, kuidas metsamaterjalist saab kõrge lisaväärtusega toode. Metsa ja seal elavaid loomi käsitleb Eesti Jahimeeste Seltsi väljapanek. Ja et ring ümber metsanduse oleks täielik, räägivad BM Trada esindajad metsade sertifitseerimisest. Luua Metsakool on lubanud messile tuua ka metsalangetusmasina harvesteri simulaatori, mille juhtkangide taga saab igaüks end ohutult proovile panna.Metsandus on esindatud ka Maamessi välialal, kus näidatakse erinevaid metsamasinaid. Sel aastal on võimalik näha ka mitmeid täiesti uusi metsamasinaid. Suurem rõhk on seekord bioenergiale – tutvuda saab võsapallitajatega, Soomest tulnud ettevõtte esitleb siinkandi turu jaoks täiesti uut, USA päritoluga kaubamärki Bandit ja uudiseid on ka Eestist. Nimelt esitleb Eesti omanikega ja kohapeal masinatööstust arendav Lemate messil meie oma halumasinat ja väiketraktori multifunktsonaalset käru, millest võib kasu saada eelkõige metsaomanik, kes tahab metsas kohapeal näiteks küttepuid teha.

Üheks Maamessi traditsiooniliseks osaks on aga raievõistlused Kevadkarikas.

Raievõistlusi on korraldatud ja paremaid selgitatud Eestis juba aastakümneid. Igal perioodil on olnud oma nägu ja omad tegijad, nii on ka raievõistlused pidevas muutumises ja käivad ajaga kaasas. Raievõistlused on sport ja sport on show. Ühelt poolt selgitatakse parimaid, teisalt pakutakse elamusi ja põnevust pealtvaatajatele.Kevadkarikas toimub juba 16. korda, kuid kunagi varem pole platsialana kavas olnud postide langetamist, täpselt sama moodi nagu seda tehtud on maailmameistrivõistlustel. Esmakordselt Eestis ja ka lähiriikides saab raievõistlustel näha platsil puude langetamist, kasvavaid puid matkivad maa sisse püsti pandud kümnemeetrised palgid. Mitmeid kordi on langetamine läbi viidud metsas ja umbes sama palju kordi on see läbi viidud platsil langetusnotile saetud lõikeid mõõtes.Sel aastal kutsub uues kuues Kevadkarikas pealtvaatajaid Maamessi Showarenale 19. ja 20. aprillil. Esimesel päeval on kavas võistlejate avalik tutvustus, stardijärjekorra loosimine ja avaalana langetamine ning teisel päeval saab kaasa elada saeketivahetusele, kombineeritud järkamisele, täpsussaagimisele ja viimase alana kõike otsustavale ja alati põnevale laasimisele. Nagu raievõistlustele tavaks saanud, siis on ka pealtvaatajatel võimaluse oma oskuseid ja teadmisi näidata.

Oodata on kõrgetasemelist võistlust, kus konkurentsi Eesti võistlejatele pakuvad välisriikide parimad saemehed.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960