3. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõo salapärane tarnija hoiab suu lukus

Nõo Lihatööstuse hobuselihaskandaali on segatud salapärane Ungaris elav lihaärimees ning Prantsusmaa suurim sealihatööstus.

Nimelt müüs Ungari ettevõte Co & Co Kft, mis kuulub Hollandi päritolu Ungari ettevõtjale Willy Daniel Cohenile ja Prantsusmaa suurtööstusele Cooperl Arc Atlantique, mullu novembris Nõo Lihatööstusele veiselihapartii, millest valmistatud vorstidest avastati hobuseliha.

Tapamajad tootsid ka  hobuseliha. Ungari ettevõte tarnis selle liha omakorda kahest Itaalia ja ­Iirimaa tapamajast, kus mõlemas toodeti mullu ka hobuseliha. Nendest ühes, Itaalia Naba Carni tapamajas, toodetakse ettevõtte kodulehe andmetel ainult hobuseliha. Teine, Iirimaa perefirma Ballon Meatsi tapamaja, lõpetas kohaliku meedia andmetel hobuseliha tootmise selle aasta alguses, kuna kliendid muutusid Euroopat tabanud hobuselihaskandaali tõttu närviliseks. See tapamaja toodab kodulehe andmetel praegu veise-, sea- ja lambaliha.

Sellise tarneahela järgi pole selge, kelle süül hobuseliha lõpuks Eesti tootja vorstidesse sattus. Juhtumi keskmes on aga Ungaris registreeritud lihaäri, kelle ekspordisiht on just Ida-Euroopa turg ja kes muu hulgas kaupleb ka hobuselihaga.

Eesti kontrollile järgnevad teised riigid. Vaatame korraks sündmustes tagasi.

Aprillis jõudis üle Euroopa vohanud hobuselihaskandaal ka Eestisse, kui Lätis müüdud Nõo Lihatööstuse suitsuvorstist Parmezana leiti hobuseliha. Skandaali puhkedes saatis Nõo Lihatööstus uurimist alustanud Eesti veterinaar- ja toiduametile dokumendid, milles teatas, et hobuseliha sisaldanud vorstides kasutati Ungari ettevõttelt Co & Co Kft mullu novembris ostetud 10tonnist veiselihapartiid. Selle avaldusega tõstatus kahtlus, et Co & Co müüs Nõo Lihatööstusele veiseliha sildi all ka hobuseliha. Tõsiasi on, et hobuseliha sarnaneb välja­nägemiselt just veiselihaga.

Eesti veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärteli sõnul lõppes Eestis hobuselihakahtlusega lihapartii teekonna uurimine äsja ning veterinaaramet sisestab selle kohta info Euroopa kiirhoiatussüsteemi RASFF, misjärel teevad omakorda kontrolle Ungari, Itaalia ja Iirimaa ametnikud.

Salapärane ettevõtja ei tea Eesti kahtlusest

Äripäev otsustas skandaali puhkedes uurida Nõo Lihatööstuse avalikuks saanud äripartneri tausta. Co & Co jälgi asusime ajama koostöös Ungari ajakirja Heti Vilaggazdasag vabakutselise uuriva ajakirjaniku Gabriella Horniga, kes avaldas samateemalise loo eile Ungaris.

Ungari registritest ilmnes, et ettevõtte Co & Co üks omanikest on keegi salapärane Willy Daniel Cohen, kes on Ungari resident. Tegemist on juba mitmendat põlve lihaäriga tegeleva Hollandi päritolu juudi perekonna järeltulijaga. Coheni samanimeline vanaisa oli 1943. aastal Auschwitzis hukkunud lihakaupmees.

Võtsime Coheniga tema äridest rääkimise sooviga ühendust, kuid silmast silma ei õnnestunudki Ungari ajakirjanikul teda näha. Cohen vastas küsimustele oma äri kohta kirjalikult ja väga napilt. Alguses nõustus Cohen ajakirjanikuga kohtuma, kui saab eelnevalt kirjalikult küsimused. Küsimusi nähes jäi aga kohtumine ära.

Cohen ütles, et ta pole teadlik asjaolust, et Eestis on tekkinud kahtlus seoses Co & Co tarnitud veiselihaga. Äripartnereid puudutavate küsimuste peale teatas Cohen, et ettevõtete poliitika on mitte jagada infot oma tarnijate ega klientide kohta.

Prantsusmaa veiselihatoodetes enim hobust

Kui Nõo Lihatööstusele Co & Co tarnitud liha pärines Itaaliast ja Iirimaalt, siis internetis leiduvatest andmetest ilmneb, et teine Coheni osalusega firma, Global Meat, impordib liha Prantsusmaalt ja Hispaaniast ning ekspordib Horvaatiasse, Slovakkiasse, Rumeeniasse ja Tšehhi.

“Ostame ja müüme hobuseliha, kuid see on alati märgistatud kui hobuseliha,” teatas Cohen. Kust hobuseliha pärineb ja kuhu seda eksporditakse, ta ei kommenteerinud. Cohen jättis vastamata ka küsimustele eespool viidatud Itaalia ja Iirimaa tapamaja kohta, kust pärines Nõo Lihatööstusele vahendatud lihapartii.

Coheni Ungari äride kaasomaniku, Prantsusmaa suurima sealihatööstuse Cooperl Arc Atlantique üleilmne käive oli nende ingliskeelse kodulehe andmetel 2011. aastal 2 miljardit eurot. Just Prantsusmaa “veiselihatoodetest” leiti Euroopa Komisjoni andmetel enim hobuseliha – 13 protsendil testitud toodetest. Cooperl ise toodab sealiha, kuid tema osalusega Ungari ärid tegelevad ka hobuseliha ostu-müügiga. Prantsusmaa ettevõttesse saadetud küsimused suunati Cohenile, kes vastas talle omaselt napilt.

 Nõo: oleme ohvrid

Oleme ka ise ohvrid ja kujunenud olukorras ei saa me enam kedagi usaldada, nentis Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük. Ta lisas, et edaspidi ei jää ettevõttel muud üle, kui tellida kõikidele veiselihapartiidele laborianalüüs, kuigi see on aeganõudev ja kulukas.

Kui Nõo Lihatööstuse Lätis müüdud vorstidest hobuseliha leiti, teatas ettevõte Eesti veterinaar- ja toiduametile, et neis vorstides kasutatud veiselihapartii osteti Ungari ettevõttelt Co & Co Kft.

Koostöö kohta selle Ungari ettevõttega Kruustük aga Äripäevale selgitusi anda ei soovinud, kuna juhtumi süüdlane pole seni teada. Samuti jättis Kruustük vastamata, milliste välismaiste tarnijatega veel koostööd tehakse, et vältida oma partnerite sattumist hobuselihapettuse konteksti. “Neid näiteid on toiduainetööstuses küllalt, kus pärast esimese kahtluse ilmnemist lüüakse keegi kohe risti ning hiljem selgub, et täiesti alusetult,” nentis Kruustük.

“Kuigi Eesti veterinaaramet on oma uurimise lõpetanud, ei ole meile siiani täpselt teada, millest oli tingitud hobuseliha väidetav sattumine Lätti saadetud tootesse,” ütles Kruustük. Ta lisas, et pärast Läti veterinaarametilt hobuseliha kahtluse saamist võtsid nad ka ise oma toodete kontrollimiseks proove, mis kõik osutusid puhtaks.

Kruustük juhtis tähelepanu ka Läti meedias avaldatule, et Läti veterinaaramet on proovide võtmisel rikkunud reegleid ning ameti kasutatud analüüsimeetod ei olnud akrediteeritud, mistõttu Läti lihatootjad kaebasid oma veterinaarameti kohtusse.

“Nõo Lihatööstus ei ole kunagi teadlikult oma toodetes hobuseliha kasutanud,” ütles Kruustük.

Kes on kes

Willy Daniel Cohen - Nõo Lihatööstuse koostööpartner Ungaris.

Prantsuse sealihatööstuse Cooperl Arc Atlantique äripartner. Enda sõnul pole tal Cooperlis osalust, kuid nende äripartnerlus on kestnud 25 aastat ja Ungari ettevõtted müüvad Cooperli sealiha Ida-Euroopas.

Hoiab vaatamata edukale ärile väga madalat profiili, seetõttu on infot tema kohta keeruline leida.

Ungari kinnisvararegistri andmetel kuulub talle Budapesti lähedal 1000ruutmeetrine luksuslik villa koos 16 hektari maaga. Ühes kohalikus kinnisvaraportaalis ripub ka häärberi müügikuulutus, hinnaks 2,4 miljonit eurot.

Prantslastega kahasse mitu Ungari lihaäri

Willy Daniel Coheni osalusega lihaärid Ungaris

Kõigi kolme ettevõtte asukoht on Ungari pealinna Budapesti eeslinn Dunakeszi.

Co & Co KftGlobal Meat KftAsutatud 2002Premium Meat Kft

Ettevõte, kellelt Nõo Lihatööstus tarnis lihapartii, mis tõi hobuselihakahtluse.Asutatud 2009Omanikud Willy Daniel Cohen (85%), Cooperl Arc AtlantiqueKäive 2011: 4,7 mln eurotkasum 2011: 0,5 mln eurot

Omanikud Willy Daniel Cohen (50%), Cooperl Arc AtlantiqueKäive 2011: 37,7 mln eurotkasum 2011: 3,1 mln eurot

Asutatud juunis 2002Omanikud Global Meat (>75%) ja ungarlannaIldikó Mészarosné Gyorvary (Coheni sõnul ettevõtete kontori juht)Käive 2011: 23,7 mln eurotkasum 2011: 1,4 mln eurot

 

 

Autor: Piret Reiljan, Kadri Jakobson

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960