Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EUMETSATiga liitumine võimaldab paremini ilma ennustada

Riigikogus läbis esimese lugemise Euroopa Meteorologiasatelliitide Kasutamise Organisatsiooni (EUMETSAT) asutamise konventsiooni ja selle muutmise protokolli ratifitseerimine, mille heakskiitmisel saab Eestist EUMETSATi täisliige.

 EUMETSATi peamine eesmärk on arendada, hooldada ja kasutada Euroopa meteorologiasatelliitide süsteemi, mis saadab jooksvalt andmeid maailma ilmastikus toimuvate protsesside kohta. Laiemas plaanis jälgib EUMETSAT kliimat ja keskkonnaseisundit ning nendega toimuvaid muutusi kogu maailmas. Eesti on teinud EUMETSATiga koostööd alates 2006. aastast, kuid täisliikmelisus annab rohkem võimalusi andmete kasutamiseks ning koostööks.

Enne täisliikmeks saamist, saime kasutada vaid valitud informatsiooni tunniajase viivitusega. Täisliikmena on Eestil võimalus ligi pääseda suuremale infohulgale ja andmed edastatakse meile operatiivselt iga 15 minuti tagant, mis annab võimaluse keerulistes ilmasituatsioonides teha täpsemaid prognoose lähitundideks. “Satelliitidelt saadava täpsema infoga saavad sünoptikud oluliselt paremini hinnata ilmaolude hetkeseisu kui ainult maapealsetele vaatlustele tuginedes,” selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Lisateave on väga oluline eriti lennundusele, võimaldades ohtlikest nähtustest ette hoiatada.

Ligipääs EUMETSATi andmetele annab erinevaid võimalusi. Näiteks saab satelliitidelt täpset infot pilvetippude kõrguse ja äikesepilvede asukoha kohta, saab jälgida ka suuremaid metsatulekahjusid ja mere saastatust. Tuuleenergiatootjad saavad tuuleandmeid kasutada tootmismahtude ja võrgukormuse hindamisel.

Täisliikmena saab Eesti kaasa rääkida rääkida kogu Euroopa elukeskkonda mõjutavate strateegiate ja poliitikate kujundamisel. Eestil on võimalus teha koostööd mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide ja agentuuridega, ettevõtted saavad osaleda EUMETSATi väljakuulutatud hangetes. Eesti kodanikele avaneb võimalus kandideerida EUMETSATi ametikohtadele, mis soodustab kõrg- ja kosmosetehnoloogia oskusteabe liikumist ja arengut. Protokolli rakendamisel tagatakse EUMETSATile ja temaga seotud ametnikele sarnased eesõigused ja puutumatus nagu teistelegi rahvusvahelistele organisatsioonidele ja välisriikide diplomaatilistele esindajatele.

EUMETSATil on praegu 26 liikmesriiki, lisaks Eestile on veel 4 riigiga sõlmitud koostöökokkulepped. Sarnaselt Eestile on konventsiooni ratifiseerimisprotsess pooleli ka Leedus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960