Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti künnimeistrid lähevad maailma vallutama

19-20. juulil 2013 toimuvad Kanadas Albertas Olds`is juba 60. kündmise maailmameistrivõistlused. Eestit lähevad esindama künnimeistrid Raido Kunila ja Jüri Lai.

 

Täna saadeti Muugalt teele traktorid koos atradega. Raido Kunila võistleb Case IH traktori ja Kvernelandi tavaadraga. Jüri Lai kasutab John Deere traktorit ja Kvernelandi pöördatra.

Raido Kunila on 8 kordne Eesti meister ja varasemalt osalenud maailmameistrivõistlustel 9 korda. Jüri Lai on 5 kordne Eesti meister ja osalenud maailmameistrivõistlustel 4 korda.

Nii kogenud meestelt on oodata ainult häid tulemusi. Eesti kündjad peavad reaalseks esikümne hulka tulekut aga samas on asi kinni õnnes ja loosis - mis koha saad, kes on su naabermaatükkidel kündmas, milline on pinnas ja ilm jne. Seni on parima tulemuse saanud Jüri Lai – 6. koht kõrrepõllu kündmises.

„Eesti meestel läheb kindlasti hästi, koht esikümnes oleks see, mis teeks suurt rõõmu ja näitaks Eesti meeste head künnioskust,” sõnas Ameerikas.

Baltic Agro ASi arendusdirektor Margus Ameerikas vastas meie küsimusele, et millal siis ometi Eestis kündmise maailmameistrivõistlused toimuvad järgmiselt: “Sel aastal siis võistleme Kanadas. Edaspidi on riigid järjekorras kes sooviksid üritust korraldada, kuid need pole veel lõplikult kinnitatud:2014 Prantsusmaa, 2015 Taani, 2016 Inglismaa, 2017 Keenia, 2018 Saksamaa, 2019 USA, 2020 Hispaania, 2021 Iirimaa, 2022 Venemaa, 2023 Makedoonia, 2024 Norra, 2025 Uus-Meremaa, 2026 Tsehhi, 2027 Leedu, 2028 Eesti, 2029 Sloveenia ja 2030 Lõuna-Aafrika.

Kui nüüd hakatakse kinnitama järgmist kohta peale Inglismaad, siis võib juhtuda, et mõni maa pole valmis ja järjekorrast tagantpoolt otsitakse, kes siis asendaks. Tähendab, et ka Eesti 2028 pole veel kindel, kuid oleme järjekorras ja meil on kindel soov ja tahe seda üritust korraldada."

Eesti meestel läheb kindlasti hästi, koht esikümnes oleks see, mis teeks suurt rõõmu ja näitaks Eesti head maaharimistaset.

Uurisime, kus on seni olnud kõige huvitavam võistelda. „Kõige huvitavam oli Uus-Meremaal. Seal istusime ka tuhavangis Islandi tuhapilve pärast. Korraldus oli heal tasemel ja vanatehnikanäitus oli väga huvitav;“ sõnas Jüri Lai. Raido Kunila sõnul oli aga kõige huvitavam ja eksootilisem künda Keenias.

Soovime Eesti künnimeestele jõudu ja edu ja kavalust konkurente ületrumbata!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960