Autor: Mariliis Pinn • 16. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsa müük kolib veebi

Metsa müük enampakkumisel on peamine viis, kuidas metsaomanik oma varale õige hinna saab.

Metsaoksjon.ee portaali haldava Metsamarket OÜ juhatuse liige Lehar Lindre toob näite: “Kui korteriomanik soovib teada saada oma vara väärtust, siis pruugib tal vaid avada mõni kinnisvaramüügiportaal ja pärast oma vara parameetrite sisestamist on tal ligikaudne hind teada. Sellist võrdlusmeetodit metsaomanik aga kasutada ei saa, kuna iga kasvav mets ja metsakinnistu on eriline. Seega on enampakkumine ainus viis, mille abil metsaomanik oma varale õiglase hinna saab.”

Ka portaal maaturg.ee puutub kokku metsa müügiga. Portaali pidava TAUR Varahalduse OÜ juhatuse liikme Urme Raadiku sõnul on hästi oluline, et metsaomanik saaks hinda, mis mets väärt on. “Seda infot on keeruline saada ja eks ostja tahab kaupa alati võimalikult odavalt,” lisas ta.

“Juristina rõhutan, et pakkumist tehes peab pakkujal olema võimalikult selge ja üheselt arusaadav, millistel tingimustel ta enampakkumisel oleva objekti ostab,” lisas Lindre. Seega lisatakse kõigile kasvava metsa raieõiguse müügiobjektidele juurde ka raie õiguse müügileping. Müügilepingus olevad tingimused ei ole läbiräägitavad ehk müüja on nõus ainult nendel tingimustel objekti müüma.

“Kõige selle põhjus on, et eraisikust metsamüüja, kes ei oma eriteadmisi, on lepingus alati nõrgem pool võrrelduna metsa ostva ettevõttega,” selgitas Lindre. Tema sõnul pole harvad juhused, kus metsaomanikule pakutakse kõrget hinda, aga hiljem lepingut lugedes selgub, et tingimused on metsaomaniku kahjuks, näiteks kõrgendatud vastus, maksetingimused. “Seda püüamegi vältida,” ütles Lindre. “Metsaomanik peaks saama oma metsast võimalikult kõrge hinna, mitte ei pea seda ilma rahata või poole hinnaga ära andma.”

Metsaoksjon.ee portaali taassünd

Lindre meenutas, et metsaoksjon.ee portaalis tehti esimesed tehingud 2004. aastal. “Siis ostsime ise aktiivselt metsa kokku ja portaali oli meile vaja, kuna müüsime oma kasvava metsa raieõigust,” selgitas ta.

“Tol ajal oli erametsaomanike huvi leige, kuna metsanduses liikus palju musta raha – tehinguid tehti tihtipeale madalate hindadega, et ametlikku tulu väiksemana näidata,” rääkis Lindre. See probleem on tema sõnul praeguseks kadunud, sest ettevõtete kultuur on paranenud, maksusüsteemi on erametsaomanikule soodsamaks muudetud ning metsaomanikud on aru saanud, et vale hinna kajastamine lepingutes võib palju probleeme kaasa tuua.

Lindre sõnul oli tagantjärele vaadates tol ajal üks miinus ka see, et nad ostsid ise metsa kokku ja see tekitas huvide konflikti. “Kuna nüüd me ise metsa enam kokku ei osta, siis saame keskenduda ainult metsaomanikule maksimaalse tulu teenimisele,” lisas ta.

Maaturg.ee saab peagi aastaseks

“Hea meel on, et oksjonid toimuvad pidevalt,” rõõmustas Raadik. Siiski peab ta inimestele sageli selgitama, kuidas süsteem toimib, sest paljud on virtuaaloksjonite suhtes skeptilised. Praeguseks on baasis üle 200 metsaostuga tegeleva ettevõtte kontakti ja sel aastal on tehtud juba 50 tehingut. Raadiku sõnul on kolmandik metsamüügist kasvava metsa raieõiguste müük. Ülejäänud juhtudel müüb omanik juba ülestöötatud metsamaterjali.

“Aitame hea hinnaga müüa näiteks kasvava metsa raieõiguse ja seejärel uuendame ka raiesmiku,” on Lindre valmis koos taimekasvataja Forestplanter OÜga metsaomanikele kompleksteenust pakkuma.

Mõlemad portaalid annavad ka konsultatsioone, aitavad maad mõõdistada või dokumentatsiooni korda ajada.

Virtuaalsed metsaoksjonid on turvalised

Metsaoksjon.ee portaalis on pakkumisel kasvava metsa raieõigused, metsamaterjal ja metsamaa enamusega kinnistud. Metsaoksjon.ee on vanim elektrooniline metsamüügi kanal Eestis. Süsteemil on kaks tasandit.

Esimesele tasand on avalik, kus on näha pakkumisel oleva objekti üldised andmed. Isikud, kes soovivad saada täpsemat infot ja teha pakkumisi, peavad end kasutajaks registreerima. Pakkumise tegemise keskkonda pääseb ainult ID-kaardi või Mobiil-IDga. Sellega tagatakse pakkumise autentsus.

Müüjal täielik pilt

Süsteem kasutab patendiametis registreeritud lahendust, mille abil välistatakse oksjonil osalejate omavahelised kokkulepped. Ka on müüjal soovi korral võimalus reaalajas oksjoni kulgu jälgida.

Elektrooniliste enampakkumiste kasuks räägib fakt, et oksjoni käik ja tulemus ei ole manipuleeritav. Kohe pärast oksjoni lõppu genereerib süsteem lõpp-protokolli, mis saadetakse kõigile osalejatele ja müüjale.

2012. aastal tegi portaal läbi uuenduskuuri. Süsteemi täiendati uute lahendustega ja loodi nutiseadmetele iOSija Androidi-põhine lahendus, mis lihtsustab enampakkumisel osalemist. Lahenduse abil on võimalik navigeerida enampakkumisel oleva objektini, teha pakkumisi ja saada ülevaadet pakkumise käigust. Uuendatud portaal taasavati 2013. aasta aprillis.

Eeltöö tehakse kliendi eest ära

Metsaoksjon.ee meeskond hoolitseb selle eest, et oksjonile lisatava objekti dokumentatsioon oleks korrektne, raielangid eraldatakse looduses, märgitakse seemnepuud jms.

Maaturg.ee portaalist saab oma metsakinnistut või kasvavat metsa müüa iga erametsaomanik. Vajalik on metsakava olemasolu ja kasvava metsa müügi puhul kehtiv metsateatis. Portaali kasutajatele ei ole määratud liikmemaksu ega muid tasusid. Oksjonikeskkonnas on võimalik korraldada piirhinnaga oksjoneid. Selle eeliseks on võimalus teha pakkumisi ka alla piirhinna.

Juhul kui oksjoni käigus piirhinda ei ületata, saab objekti omanik kaaluda, kas soovib pakkumise vastu võtta. Teate oksjoni toimumise kohta saavad kõik portaali andmebaasis olevad huvilised, lisaks ilmub teade oksjonist ka suuremates kinnisvaraportaalides. Portaal metsaoksjon.ee on loodud koostöös haamer.neit meeskonnaga, kellel on praeguseks  juba üle viie aasta internetioksjonite korraldamise kogemusi.

Täisteenuses õhkkärbitud juurtega puud

Metsaoksjon.ee portaal pakub koostöös Forestplanter OÜga täisteenust ehk maha müüdud metsa asemele istutatakse uued taimed. Kasutatakse suletud juurekavaga potimetsataimi, mis kasvatatakse uudse tehnoloogiaga, mida nimetatakse juurte õhkpügamist võimaldavaks tehnoloogiaks. Selle kasvatustehnoloogia eelis tavalise, kinnise potiga kasvatustehnoloogia ees on taime juurekava tasakaalustatud areng, mille tulemusena kasvab taimest tugev ja elujõuline puu. Kinnises potis kasvava taime juured arenevad ainult allapoole ning sageli keerduvad omavahel või kasvavad spiraalselt spiraalselt. Kuna taime juurestik areneb ainult allapoole ja keerdub, jääb taime areng nõrgaks. Kui taimepottides on õhupilud, mille kaudu taime juured saavad vabalt areneda, kasvades neist välja. Juure osa, mis kasvab pilust väljas, kärbub ehk õhk pügab selle ära. Nii areneb taime juurestik takistusteta ja keerdumata nii külgede suunas kui ka allapoole.

Kuna taime juurestik on ühtlaselt arenenud igas suunas, kasvab taimest tugev puu. Juurte õhkpügamise tehnoloogia on kasutusel paljudes Soome ja Rootsi puukoolides. Potitaimede eelised avajuursete ees on, et taime juurestik on ümbritsetud turbasubstraadiga, mis sisaldab väikeses koguses toit aineid ja niiskust, ning taime võib istutada kogu vegetatsiooniperioodil, niisiis ka suvel, seejuures on tagatud parem kasvamaminek ning juurte vigastamise oht on väike. Eelisena saab välja tuua ka väikse istutusjärgse šoki või selle puudumise üldse. Tööjõudlus istutamisel on vähemalt 3-4 korda suurem, istutaja ei pea olema professionaal ning taimed on transpordile vastupidavamad.

Kvaliteetne taim on roheliste okastega, väljakujunenud ladvakasvu ja terve tipupungaga, mehaaniliste vigastusteta, niiske turbapalliga, ühekaupa turbapallis ja keerdus juurteta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960