Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sertifikaat annab puidu müügil konkurentsieelise

Kogu maailmas ja nii ka Eestis saavutab üha suurema konkurentsieelise säästlikult majandatavatest metsadest varutud puit. Tõendit puidu päritolu kohta nõuavad järjest rohkem nii tootjad, ehitajad, edasimüüjad kui ka tarbijad ning see tendents võib tulevikus ainult suureneda.

Metsasertifikaadi olemasolu on puidu ostja jaoks tõenduseks, et metsa majandaja arvestab oma tegevuses tasakaalustatult nii majanduslikke, sotsiaalseid kui ka keskkonnaaspekte. Puidu müüja jaoks annab sertifitseerimine kindluse, et turul valitseva ülepakkumise korral leiab raiutud metsamaterjal ikka ostja. Sertifitseeritud puidu eelistamine kajastub ka nõudlikest keskkonnastandarditest lähtuvate puiduvarujate hinnapoliitikas.

Üha enam väärtustavad PEFC sertifikaadi olemasolu ka Eesti metsaomanikud, ütleb Eesti Erametsaliidu tegevjuht Priit Põllumäe. "Tänaseks on 60 000 ha metsamaa omanikud oma metsad rühmasertifikaadiga katnud. Arvestades ühiskonna üha suurenevaid ootusi sertifitseeritud puidu osas võib eeldada, et tulevikus muutub sertifikaadi omamine veelgi olulisemaks." Põllumäe lisab, et esimesed märgid suurenenud huvist PEFC sertifitseeritud puidu vastu on olemas.

Metsä Forest Eesti AS tegevdirektor Enn Sapp kinnitab, et sertifitseeritud puitu pakkuvatele metsaomanikele kavandatakse müügil eelistingimusi: "Oleme kaua mõelnud, kuidas erametsaomanikule sertifitseerimisotsust kergendada. Kompenseerimaks sertifitseerimisest tekkivaid kulutusi, maksame alates teisest poolaastast meile erametsadest tarnitud PEFC sertifikaati omavale paberipuidule iga tihumeetri eest eurose hinnalisa."

Eesti Erametsaliit omab PEFC rühmasertifikaati alates 2009. aastast. PEFC sertifikaati saavad läbi Eesti Erametsaliidu taotleda kõik metsaühistud ning metsaomanikud, kes soovivad PEFC nõuetele vastata. Rühmasertifitseerimise korral osalevad väikese ja keskmise suurusega metsamaa omanikud sertifitseerimises organisatsiooni kaudu, sõltumata omanike metsaomandite asukohast.

Rohkem infot leiate aadressilt www.erametsaliit.ee

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960