Autor: Margus Ameerikas • 31. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida saab näha Viljandi Katsekeskuses 10.-11. juulil?

Lisaks iga-aastastele riiklikele sordivõrdluskatsetele rajati taimekasvatuse tarvikuid müüvate firmade juhendamisel just Viljeluspäevadel näitamises suur hulk demo- ja katselappe.

Eesmärk ikka selles, et näidata reaalselt põllul neid erinevusi, mida võimaldavad uusimad kaasaaegsed tehnoloogiad, sordid, väetised, taimekaitse ja palju muud. Osalevate firmade ja asutuste arv on järjest kasvanud. Näitlikud demod on rajanud ka nõuandeteenistus jt. põllumehi koolitavad asutused. Viljandi KK muldi tulevad iseloomustama Maaülikooli mullaspetsialistid.

 

Põllumajandusuuringute Keskuse Viljandi KK juhataja Toivo Lauk: „Lisaks riiklikule sordivõrdlusele on Viljeluspäeva külastajatele rajatud  340 katselappi. Eelmise aasta sügisel rajati kõige rohkem talirapsi ja talinisu lappe. Näha saab ka talirukist ja talitritikalet. Taliraps on Viljandis talvitunud hästi ja taliteraviljad rahuldavalt. Mai keskpaigas tehti viimastele taliteravilja umbrohutõrje erinevate preparaatidega ning kuu lõpus on juba näha suured erinevused umbrohtumuse osas. Kevadkülviga alustati mai alguses ja hilise kevade tõttu jäi kõikide liikide külviaeg lühikese aja sisse. Rohkem saab näha suvirapsi, suviteravilju ja maisi, lisaks heintaimed, hernes, lupiin, põlduba jne.

Loodame, et Viljeluspäevadele Viljandisse tuleb palju põllumehi, kes saavad rohket  infot uute sortide, taimekaitsevahendite, väetiste ja masinate kohta.“

 

 

 

 

 

 

Taimekasvatuse uudistele lisaks on igal aastal Viljeluspäevadel näidatud ka põllumajandusmasinate töödemonstratsioone. EMV instituudi teadurite kommenteerimisel ja hindamisel on näidatud erinevatel aastatel taimekaitsepritse, silotehnikat, külvitehnikat, mullaharimismasinaid jne. Esmakordselt Eestis saab seekord näha enamlevinud mineraalväetiste külvikute töödemonstratsioone. 

Mineraalväetisel on põllumajandustootmises suur tähtsus: nende abil tagatakse taimedele vajalik toitainetekooslus mullas. Kuid parimgi väetis on kasutu, kui see ei satu ühtlaselt ettenähtud kohale.

EMVI PTTO juhataja Taavi Võsa: „Nii väetiste kasvuaegseks kui külvieelseks laotamiseks kasutatavad seadmed - mineraalväetiselaoturid, esinevad õige erineva kuju, värvi ja suurusega. Erinevatel tootjatel on erinev arusaam laotamiseks kasutatavate tehniliste lahenduste sobivusest. Kuid kõigi  ühiseks omaduseks on laotatava materjali täpne andmine ettenähtud pinnale. PMK Viljandi katsekeskuse põldudel peetaval Viljeluspäevad 2013 masinademol on võimalik kõigil huvilistel näha 15 erineva masina tööd veendumaks tulemuse headuses. Laotustulemuse iseloomustamiseks määratavad laotusühtlikkust EMVI PTTO teadurid.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eestis müüb väetisekülvikuid ligikaudu 20 erinevat firmat. Viljeluspäevadel on esindatud Eestis enamlevinud tootjad ja kaubamärgid. Lisaks väetiste laotustööd demonstreerivatele masinatele on näha ka seisvaid masinaid ja konsulteerida tehnika spetsialistidega.

Vaata täpsemalt osalevaid firmasid ja masinamarke:

 

 

Loe lisa: http://www.viljeluspaevad.ee/

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960