Autor: Kairi Oja • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas veebipõhiselt põllupidamist edendada

Veebipõhise programmi VitalFields abil on võimalik ennustada ilma, ennetada taimekahjustuste teket ning pidada veebipõhist põluraamatut.

Põllumehe kolm kriitilist muret

Ilm võib põllumehele olla nii sõber kui vaenlane. Sageli ei ole tavapärastest ilmaprognoosidest kuigi suurt abi, sest need on liialt üldised. Ometi on ilm kriitilise kaaluga faktor ning põllumajandus sõltub sellest vahetult.

Taimekahjustused põhjustavad samuti palju muret ning on sageli ilmast tingitud.

Ebapiisav ülevaade tegevusest ei võimalda prognoosida tulevikku ega vältida varemalt tehtud vigu, kuna puudub selge ülevaaadet minevikus tehtud toimingutest põllul.

Ettevõtjad Vahur Meus ning Martin Rand on koostöös teadlaste ning põllumeestega pea kaks aastat kestnud arendustöö tulemusel välja töötanud veebipõhise tarkvara, mis aitab põllumest just nende kolme põhimure osas ning aitab ülevaatlikult hallata igal põllul tehtud tegevusi. „Et senised kaks aastat on olnud siiski arendusperiood, ei ole me teenuse eest mainitud kahe aasta jooksul veel tasu küsinud. Maikuus 2013 käivitasime teadliku kampaania, mille raames said kõik huvilised katsetada meie programmi endiselt tasuta, juunist 2013 saab see olema aga tasuline,“ räägib Martin Rand. Ta lisab, et tasusüsteem saab olema äärmiselt lihtne ning põhinema aastamaksul.

Maiskuus sõlmiti ka koostööleping Baltic Ago AS-ga, kes saab lepingujärgselt VitalFieldsi ametlikuks esindajaks. „Kõik programmiga liitumised ning ka arveldus saab toimuma läbi Baltic Agro AS-i, kes suhtleb põllupidajatega vahetult. Meie rolliks jääb süsteemi arendus ning haldus,“ sõnab Rand.

Kuidas VitalFields põllumehele abiks on

Põllupõhine ilmateade aitab planeerida tööd senisest tõhusamalt

Programmi abil jõuab iga põllu omanikuni detailne ilmarognoos just tema põllu kohta, mis võimaldab põllutöid teostada sobivaimatel ilmatingimustel ning suurendada seega töö tulemuslikkust “Võtame andmed parimatelt, võimaldades põllumehel üle vaadata oma põldude ilmastikutingimuste ajalugu. Alustame konkreetse põllu ilma ajaloo salvestamist hetkest, millal selle omanik programmiga liitub,” selgitab Rand.

VitalFieldsi ilmaprognoosiga näeb ilma kuni seitse päeva ette, kõige täpsem on Ranna sõnul lühim kuue-tunnine prognoos. “Me värskendame pidevalt oma andmeid, kasutades nii paljude ilmaprognoosijate andmeid kui võimalik. Kasutame kohalikke riiklikke ilmateenuse pakkujaid nagu näiteks Meteoroloogiaamet Inglismaal ja Meteoroloogiline Instituut Norras,” jätkab Rand.  Veel kasutatakse mitmeid era-ilmaprognoosijaid, lisaks andmeid kohalikest ilmajaamadest.

Programm on kättesaadev mistahes punktist maailmas

Et VitalFields on veebipõhine, on see kättesaadav mistahes maailma paigast. “Praeguseks oleme alustanud koostööd Ukraina ning Inglismaa põllupidajatega,” märgib Rand. Miks just need riigid? “Sealsed põllupidamise traditsioonid on väga pikaajalised ning põllumaa osakaal on samuti suur, mus võimaldab meile vajalikku tagasisidet. Mõistagi jääb Eesti meie koduturuks, siinse põllumajanduse arendamine on meile väga oluline, samuti on siinne põllumees harjunud arvutit kasutama, siin on lihtsam uute lahendustega välja tulla,” tähendab ta.

Ennetab põllukultuuride kahjustusi

VitalFields jälgib temperatuuri, vihma ja niiskustaset igal põllul. “Need parameetrid määravad põllukutuuride haiguste riskitaset mitmed päevad ette, võimaldades õigeaegselt kasutusele võtta vajalikud pestitsiidid ning suurendades seeläbi taimekaitse tõhusust. Anname taimehaiguste ja kahjurite ilmnemise mudelite abil hoiatuse haiguste riskitasemest, nii on võimalik prognoosida haiguse intensiivsust lähitulevikus ja ette valmistada sobilikud ennetamise meetodid,” täiendab Vahur Meus.

Suureks abiks põlluraamatu pidamisel

VitalFields aitab hoida ülevaadet kõigi põllul tehtud toimetuste osas ja pidada tänapäeval PRIA poolt nõutud põlluraamatut veebipõhiselt. “Elektroonilise põlluraamatuga saab tõik tegevused ära märkida kasvõi põllul olles,” räägib Meus.

Põlluraamatu elektrooniline kasutamine hoiab kokku aega ja muudab vajalikud protseduurid dokumentidega märkimisväärselt lihtsamaks, aidates silma peal hoida tegevustel iga põllu lõikes eraldi. “Põlluraamatu funktsiooni alt on võimalik esitada erinevaid päringuid tegevuste lõikes ja koostada ka PRIA-le vajalikke aruandeid,” jätkab Meus.

Kuidas VitalFields töötab ning mida peab liitumiseks tegema?

VitalFields töötab igas arvutis, igas veebibrauseris. “Ühtegi kohalikku riistvara ei ole vaja, meie keskkond on jälgitav ka nutitelefoni brauserist,” täiendab Meus.

Liitumine programmiga on lihtne – ilmaprognoosi kasutamiseks piisab vaid kasutajaks registreerumisest meie leheküljel www.vitalfields.com ning oma põldude äramärkimist PRIA süsteemis. “Seejärel alustab süsteem koheselt kasutaja farmi jaoks täpset ilmaprognoosi genereerima,” selgitab Rand. “Et asuda kasutama aga ka kõiki teisi, sh tasulisi  teenuseid, tuleb PRIA lehel oma põldude kohta salvestatav fail saata meie kontaktmeilile, seejärel integreerime kasutaja andmed meie süsteemi.”

Mis on tasuta, mis tasuline

Ilmaprognoos jääbki tasuta teenuseks

Põhiline ilmaprognoos jääb Ranna sõnul olema alati tasuta, teised teenused, nagu märguanded taimehaiguste haiguste kohta, saavad olema tasulised. “Lisaks jäävad lisateenused tasuta kättesaadavaks kuni kahele kasutajale ühest põllundusettevõttest, pelgalt ilmaprognoos jääb aga püsivalt tasuta teenuseks kõigile VitalFieldsiga liitunuile,”

Hinnakujundus hektaripõhine

Martin Ranna sõnul on VitalFields hinnakujunduse loogika äärmiselt lihtne. „Oleme aluseks võtnud põllumaa suuruse hektarites".

Et ettevõte on hetkel kasvufaasis, on VitalFields on oma meeskonda aktiivselt laiendamas. Lähiajal soovitakse palgata kahte programmeerijat ning üte agrometeoroloogi. „Programmeerijad loodame leida Eestist, kuid meteoroloogi sedavõrd kitsa spetsiifikaga peame otsima ilmselt väljastpoolt kodumaad,“ märgib Rand.

Ta toonitab, et ettevõtte motiiv on olla põllumehele pikaajaline ning jätkusuutlik koostööpartner, laiem ning suurem eesmärk leida lahendus globaalsele ning üha kasvavale toidudefitsiidile, muutes põllumajandust senisest märgatavalt efektiivsemaks.

Võimalikud taimehaigused, mida VitalFields abil ennetada saab:

Suvioder: võrklaiksus ja jahukaste                                                                   Suvinisu: helelaiksus ja jahukasteTalinisu: helelaiksus ja jahukasteSuviraps: valgemädanik.

Hinnad

Hinnad kasutajale ühe aasta kohta, jaotatuna kolme kategooriasse põllumajandusettevõtte suuruse alusel:

väike –  alla 300 ha, vähem kui 20 põldu –  150 eur + km aastas                        keskmine -  300-1000 ha, vähem kui 50 põldu –  300 eur + km aastas                                                                                                   suur – üle 1000 ha –  600 eur + km aastas                        

 

Kommentaar

Margus Ameerikas, Baltic Agro AS arendusdirektor

:"Peame väga oluliseks, et meie partnerite põllumeeste tööd saaksid kõik tehtud õigeaegselt. Sellest sõltub ju kogu sektori tulukus ja ka põllusaaduste, mida kokku ostame, kvaliteet! VitalFields annab võimaluse jälgida kõike ilmast sõltuvat oma igal põllul ning sellest järelduvalt teha parimaid otsuseid. Taimehaiguste prognoosimine on üks esmaseid infosid, mida igapäevaselt vajatakse. Lisaks on võimalik jälgida ka oma rohumaade seisundit ning valida optimaalne silotegemise aeg. Eelneva 10 aasta Maaviljeluse Instituudi kogemused ilmastiku ja rohumaade arengu vahelistest seostest on seal programmis kasutusele võetud ning nüüdseks igale silotegijale just oma põllu põhiselt käepäraselt kasutatav.

Programmi vahendamine põllumeestele sai meil alguse just kõige kibedamate kevadtööde hakul. Selle tõttu on praeguseks aktiivselt kasutajaid veel vähevõitu, kuid näeme võimalust, et see suureneb tunduvalt". 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960