Autor: Joosep Laik • 13. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sojaoa ja maisi hinnad languses

Sojaoa ja maisi hinnad on langenud maailmaturul 26% võrreldes 2012. aasta rekordhinnaga. Seakasvatajad loodavad hinnalangusest leevendust kahjumlikule ärile, lihatöösturid tavatarbijale hinnalangust tulemas ei näe.

Seakasvatusega tegelev Tamme Kuivatid ASi juhatuse liige Margus Pleksner näeb hinnalanguses positiivset mõju, kuna sisendihinnad on pikemat aega kõrged olnud. "Kaupleme jooksevhindades, teravilja toodame ise, aga sojahinna langust tunnetame küll. See ei ole veel kakskümmend protsenti, aga on näha, et alaneb. Tänaseks on hind langenud 506 eurolt tonni kohta 495 eurole tonni kohta, mis on 2,2%. See on igal juhul positiivne, sest hind püsis väga kõrgel," sõnas Pleksner.

Samas on ta skeptiline tavatarbijani jõudva hinnalanguse osas. "Viimastel päevadel on olnud infot, et lihahind on kauplustes tõusnud. Aga kokkuostu hinnad on vastupidi madalseisus praegu," märkis ta.

Surve hinnale on lihatööstuste poolt tema sõnul sellepärast, et toimub ületootmine. "Praegu on ju seakasvatus puhtalt kahjumis äri ja natukenegi saab leevendust sellele olukorrale. Üritame seda piiri taha müüa ja hinnasurve on lihakombinaatide poolt väga suur. Kokkuostuhind on meie jaoks madalseisus," kinnitas Pleksner.

Rakvere Lihakombinaadi juhi Teet Soormi sõnul avaldub sojahinna langus maailmaturul kohalikule sea ja linnukasvatusele mõju läbi söödaretsepti hindade languse.

"Kuna sea- ja linnukasvatustsükkel on pikaajaline ja soja osakaal söödaretseptides väikese osakaaluga, siis selle mõju looma ja linnutootmisomahinna kukkumisele on aeglane," sõnas ta.

Lihahinnad ei ole samas Soormi ütlusel otseses seoses sea- ja linnukasvatuse tootmisomahindadega, sest liha tarbjahindu mõjutab Eesti ja Euroopa turul peamiselt pakkumise ja nõudluse vahekord.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960