Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Halinga OÜ soetas Baltimaade suurima niiduki

Krone universaalniiduki Big M ning 1000 hJ võimsusega hekseldi Big X abil loodab Halinga OÜ juht Raul Peetson teha varasemast kolmandiku võrra rohkem silo.

Baltimaade suurima, 400 hJ võimsusega iseliikuva niiduki eeliseks on töölaius 9,7 meetrit. „Võrreldes traktori külge kinnitatud niidukiga, on nii masina võimsus kui liikumiskiirus oluliselt suuremad,“ nentis Jatiina OÜ müügijuht Hardi Pikkmets. Samuti on Big M-il suurem kabiin, laiem väljavaade ning parem manööverdamisvõime võrreldes traktoriga. Kahekordne põrand vähendab oluliselt müra töökohal. Lisavarustuse abil saab otse juhikabiinist muuta niitekõrgust, samuti nihutada esiniidukit küljele.

Päevaga lõikab masin üle 100 hektari. „Masina universaalsus on asendamatu – Big M võimaldab kogu niidetud massi ühte vaalu lasta või laotada muljutuna kogu töölaiusele,“ märgib Pikkmets. Paindlikku masinat võib pidada täiuslikuks universaalniidukiks ja seda kasutatakse laialdaselt nii Saksamaal, Californias kui Jaapanis.

Ülivõimsal hekseldil Big X on suur 28 lõiketeraga trummel. Esiletõstmist väärib auhinnatud trumli ja kiirendi süsteem VariStream, mille liikuv põhi aitab vältida ummistusi. Masina standardvarustuses on automaatne küpsusastme kontroll koos hekslipikkuse vastava reguleerimisega. „Peale tavapärase metallidetektori tagab töökindluse kividetektor,“ nendib Pikkmets.

Jatiina OÜ esitles Big M-i esmakordselt tänavusel Maamessil. Big X jõudis Eestisse juba tunamullu.

Ühise kaubamärgi all pakuvad AS Oilseeds Trade, Oilseeds Agro OÜ ning OÜ Jatiina põllumehele kõike vajalikku – rapsist, teraviljast, väetistest ja taimekaitsevahenditest põllumajandustehnika ja nõustamiseni. Oilseeds Agro harib Eesti erinevates regioonides kokku üle 3300 hektari põllumaad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960