Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTAl on õigus edastada elektroonilisi haldusakte

Alates 1. juulist jõustus maksukorralduse seaduse muudatus, mis annab maksu- ja tol­liametile õiguse toimetada mak­sumaksjatele haldusakte kätte elektrooniliselt ning avaldada maksumaksja nõusolekuta maksuvõlgade tekkimise aeg.

Maksuhaldur teeb maksumaksjatele nüüdsest dokumendi kättesaadavaks e-maksuameti/e-tolli keskkonnas, teavitades sellest elektronposti või lühisõnu­miga. Dokument loetakse kätte toimetatuks, kui maksumaksja selle avab. E-maksuametisse/e-tolli laetakse ülesse korraldused maksudeklaratsioonide esitamiseks koos sunniraha hoiatusega, korraldused puuduste kõrvaldamiseks maksudeklaratsioonis, korraldused sunniraha tasumiseks ja korraldused maksuvõla tasumiseks 10 päeva jooksul.

Dokument edastatakse maksumaksjale paberil juhul, kui ta nõuab dokumendi paberil kättetoimetamist või kui dokumenti ei ole e-maksuametis/e-tollis vaadatud viie tööpäeva jooksul.

MTA teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul on dokumentide elektroonilise kättetoimetamisega võimalik vähendada ameti poolt saadetavate paberdokumentide mahtu aastas 100 000 dokumendi võrra. „Samuti tagab muudatus kiirema dokumentide ja info liikumise ettevõtjateni, mida nad on soovinud juba mõnda aega,“ ütles Reitmann.

Samuti sai tänasest täiendust ameti kodulehel olev maksuvõlgade päring, kus lisaks maksuvõla suurusele on kuvatud ka maksuvõla tekkimise kuupäev.

Tulude osakonna juhataja Triin Raaper: „Maksumaksjate võla tekkimise aeg iseloomustab nende üldist maksukuulekust ja annab ülevaate, kes ettevõtte maksuvõla tekkimise ajal oli juhatuse liikmena äriregistrisse kantud. See aga ajendab juhatuse liikmeid ennetavalt tegelema enda juhtimise perioodil tekkinud võlgade tasumisega.“

Täiendavat infot mainitud ja teiste maksukorralduse seaduse muudatuste kohta leiab SIIT. Maksuvõla päringut saab teha SIIT.

 

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960