Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KIK toetab pärandkoosluste taastamist ligi miljoni euroga

Sihtasutuse Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) nõukogu otsustas kaasrahastada 929 060 euro ulatuses Euroopa Liidu projekti, millega korrastatakse Eesti rannikualadel 2 500 hektarit umbe kasvanud loopealseid ehk alvareid.

"Eesti paepõhjasel rannikualal leiduvad loopealsed on oma liigirohkusega kogu maailmas haruldased -  kolmandik maailma loopealsetest asub Eestis. See tähendab, et meil on vastutus ka nende pärandkoosluste taastamise ja hoidmise ees," selgitas rahastamisotsust keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Tema sõnul on rannikuäärsete pärandkoosluste taastamine liigirikkuse säilimise seisukohast ainumõeldav ja vajalik otsus.

LIFE to alvars projekti veab Keskkonnaamet ning alvarite projekt on osa LIFE+ Nature programmist. LIFE to alvars projekti kogumaksumus on 3,7 miljonit eurot ning sellega plaanitakse puhastada ja taastada kokku 25 niiduala Eestimaa saartel ning läänerannikul.  Osa vahenditest kasutatakse ka projektialadel asuvate looduskaitseliste väärtuste tutvustamiseks.

Projekti LIFE to alvars eesmärk on tõsta hooldatavate looalade pindala vähemalt 4 500 hektarini. Tagamaks  loopealsete elustiku ja kogu elupaigatüübi säilimine, on looduskatise arengukava ning Eesti poollooduslike koosluste meetmekava raames ette nähtud vähemalt  7 700 hektari loopealsete hooldamine aastaks 2020.

Alvarid on õhukese lubjarikka mullaga poollooduslikud rohumaad, mis on tänu oma ainulaadsele ja liigirohkele taimekooslusele maailmas haruldased. Tänaseks on Eestis säilinud ligikaudu 12 000 hektarit loopealseid, millest regulaarselt hooldatakse alla 2 000 hektari.

2013. aasta keskkonnaprogrammi esimeses voorus toetas KIK 84 looduskaitsega seotud projekti ligi 2,8 miljoni euro ulatuses. Perioodil 2007-2013 on KIKist positiivse rahastusotsuse saanud 915 looduskaitse projekti kogusummas 28 710 415,43 eurot.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist kolmeteist aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti. Keskkonnainvesteeringute Keskuse nõukogu juhib keskkonnaminister.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960