Autor: Piret Reiljan • 22. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: raske selgitada, kui teadlik Nõo Lihatööstus oli

Põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi sõnul on väga raske välja selgitada, kui teadlik täpselt Nõo Lihatööstus sellest oli, et talle hobuseliha tarniti.

Seedri sõnul on hobuselihaskandaalid kogu Euroopa probleem ja asjaga on tegelenud ka Europol. Sügisel teeb ministeerium siinsest hobuselihaskandaalist kokkuvõtte ja hindab ka veterinaar- ja toiduameti tegevust.

Järgneb ministri telefoni teel antud kommentaar:

Järelevalveasutused on vastavalt seadusele sõltumatud ja hobuseliha uurimisega tegeleb lõpuni veterinaar- ja toiduamet (VTA). Ministeeriumil täiendavat informatsiooni hetkel pole. Küll võin öelda, et pärast puhkusteperioodi on meil plaanis see teema ministeeriumis kokku võtta - mis selgus, mis segaseks jäi ja ühtlasi hinnata ka VTA tegevust. Kui vaja, tuleb muuta või täiendada Eesti või Euroopa Liidu õigusakte. Segane pole asi mitte ainult Eestis.

Väga raske on välja selgitada, kui teadlik täpselt Nõo Lihatööstus oli ja see on meile, mõtlen selle all kogu Euroopat, mõtlemise koht. Euroopas on toiduohutus aastaid olnud üks prioriteete. Euroopa on tundnud uhkust selle üle, et on saanud kogu aeg väita, et toidu liikumine on olnud täies ulatuses jälgitav. Kui see nii on, siis peaks iga partii olema jälgitav. Kuid kui selgub, et pole võimalik tuvastada, kas üks või teine osapool teadis kauba päritolust, siis kõik ei ole siiski nii ilus, kui räägitakse.

Tean, et Euroopa tasemel pole seoses hobuselihaga uurimine sugugi lõppenud. Minu teada tegeleb või tegeles sellega ka Europol (Euroopa politseiamet - toim). See on üks suur ja segane lugu olnud kogu Euroopas. Meile jõudis hobuseliha õnneks väga väikeses koguses, kuid tundub, et mingis ulatuses siiski jõudis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960