Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK poolaasta kasum suurenes 58%

RMK kuue kuu kasum 11,3 miljonit eurot on 58% suurem kui aasta varem samal perioodil. Ettevõtte müügikäive ulatus samas 72,4 miljoni euroni, mis on mullusest 11% suurem.

"Kasumi kasvu taga on suurenenud nõudlus saepalgi järele ning koos sellega kasvanud palgi hind," kommenteeris RMK juht Aigar Kallas. Hetkel ületab palgi osas nõudmine tema sõnul pakkumist. Madalama hinnaga kaubagruppide (paberi- ja küttepuit) osas on aga turunõudluse vähenemisega kaasnenud ka mõningane hinnalangus, lisas Kallas.

Valdava osa tuludest teenis RMK metsamaterjali ja hakkpuidu müügist. Kuue kuuga müüs RMK 1,6 miljonit kuupmeetrit metsamaterjali kokku 66,8 miljoni euro väärtuses. Keskmiseks metsamaterjali müügihinnaks kujunes 41,8 eurot kuupmeetrist, mis on eelmise aasta esimese poolaastaga samal tasemel.

Käesoleva aasta esimesel poolaastal müüs RMK raidmeid ja hakkpuitu 0,1 miljonit kuupmeetrit 3,2 miljoni euro väärtuses, keskmine müügihind ulatus 27,7 euroni kuupmeetrist.

Võrdluseks: mullu esimesel poolaastal müüs RMK metsamaterjali 1,33 miljonit kuupmeetrit kokku 56 miljoni euro väärtuses keskmise hinnaga 42,1 eurot kuupmeetrist. Raidmeid ja hakkpuitu müüdi 0,21 miljonit kuupmeetrit 7,1 miljoni euro väärtuses, keskmine müügihind oli siis 33,2 euroni kuupmeetrist.

Kolmandat aastat järjest kasvas RMK metsauuendustööde maht – tänavu teises kvartalis pani RMK kasvama 17,2 miljonit taime, mida on 4% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. "Suuremahuliste metsauuendustööde tegemiseks andsime teises kvartalis hooajalist tööd enam kui 1500 inimesele," selgitas Kallas ja lisas, et teist aastat järjest jätkuvad metsauuendustööd riigimetsas ka sügisel.

Elanikle kütte- ja tarbepuidu ostmise võimaldamiseks müüb RMK eraisikutele kasvava metsa raieõigust, Tänavu esimese kuue kuuga ulatus raieõiguse müügimaht üle 12 700 kuupmeetri (keskmine hind 9,9 eur/m³). Alates 1. märtsist ühtlustas RMK küttepuidu müügikorraldust, mille järgi toimub kõikide küttepuidu ostusoovide vastuvõtmine ühtse registreerimissüsteemi kaudu ning varumine kasvava metsana edaspidi vahemikus 1. november kuni 31. märts.

Selle aasta eelarves prognoosib RMK tänavuseks müügituluks 140,6 miljonit eurot ning kasumiks 16,2 miljonit eurot.

RMK on metsaseadusega moodustatud riigitulundusasutus, mille põhiülesanne on riigimetsa säästlik ja efektiivne majandamine. RMK kasvatab metsauuendusmaterjali, korraldab metsatöid, viib läbi praktilisi looduskaitsetöid ja tegeleb metsa ja puidu müügiga. Lisaks loob RMK looduses liikumise ja metsapuhkuse võimalusi puhkealadel, viies Eesti rahvuspargis ning ligi 40 muul kaitsealal ja kujundab loodusteadlikkust. RMK majandada on 38% Eesti metsadest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960