Autor: Indrek Kald • 15. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes kalatööstuse ostnud saarlased kiidavad otsust

Kümne kuu eest ostsid üks Hiiumaa ja kaks Saaremaa firmat ühiselt Soome suurima räimesadama-kalatööstuse Turu saarestikus. Täna ütlevad nad, et see oli õige käik.

"Praeguse seisuga on Soome tehtud investeering – nii Länsi-Rannikon Kala OY kui ka laevad – ennast täielikult õigustanud," ütles OÜ Saare Fishexport juht ja osanik Ivar Kiil Meie Maale.

Mullu sügisel ostsid Saaremaa firmad Saare Fishexport ja Keskpunkt koos Hiiu Kaluriga Soomes Taivassalos kalatööstuse miljonite eurode eest. Langetasime õige otsuse, kui ühiste jõududega ostma läksime, lisas Kiil.

Tänavu plaanis saarlaste-hiidlaste ühisettevõte OÜ Soome Kala püüda põhjanaabrite juures ligi 20 000 tonni räime, mis on veerandi võrra rohkem Eesti tänavusest räimepüügikvoodist.

Enamasti läheb Soomest püütud kala Venemaale, Taani ja ka Austraaliasse. "Sel aastal on Austraaliasse saadetud juba tuhat tonni räime," ütles Kiil. Soomlased ei ole räime kui kala tema sõnul seni liiga palju väärtustanud. "Meie tulek turule on ikkagi kasulik, sest meie üritame kala müüa inimestele, soomlased müüvad aga kõik looma­toiduks," märkis Kiil.

Juunis tõdes Kiil Äripäevale, et lisaks neile tegutseb Soomes teisigi Eesti firmasid ja eestlastele kuulub 46% Soome räimepüügilaevadest. Esimene suurem sisenemine Soome turule toimus juba 2008, mil saarlased ostsid traaleri Amazon. Tänaseks kuuluvad neile tütarfirmade kaudu ka traalerid Sonne ja Silverfors.

"Laevades ja Länsi-Rannikon Kalas kokku töötab umbes 30 eestlast, neist umbes kümme saarlast," lisas Kiil.

Alates 2008. aastast on eestlased omandanud ligi poole Soome räimepüügilaevadest. Soome ajalehe Helsingin Sanomat hinnangul on eestlased püüdnud ligi kolmandiku Soome räimest. Veel tähendas leht, et eestlased kasutavad Soomes püügiks Soome lipu all olevaid kala­laevu, saades nii osa Soome räimepüügi­kvoodist.

"Soomlastel on samas suured investeeringud Eesti liha-, õlle- ja piimatööstuses. Eestlased nägid oma võimalust ja võib-olla oskavad midagi paremini ellu viia," ütles Eesti kalurite liidu ja kalapüügiühistu juhatuse liige Mart Undrest.

Kalatöötlemistehase Länsi-Rannikon Kala asutaja ning pikaaegne juht Anssi Päivärinta tegutses uue aastani tegevjuhi ametis, kuid läks seejärel pensionile. "Olen varem tugevalt kritiseerinud kalaettevõtete müüki piiri taha, minu teadmised olid aga puudulikud. Laevad on registreeritud Soomes, neil on osaliselt Soome meeskond ja maksud makstakse siia. Ainus, mis välja läheb, on saadav kasum," märkis ta

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960