Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 3. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marrandi: 2013 on parem aasta kui 2012

Viimases Äripäeva PõllumajandusettevõteteTOPis 2011. aasta majandustulemuste kolmel esimesel kohal olnud ettevõtete 2012. aasta tulemused jäid varasemale alla.

Järvamaa Türi vallas piima, liha, teravilja ja rapsi tootva OÜ Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi kiitis selle aasta esimese poolaasta ettevõtte jaoks edukamaks kui aasta 2012.

“Oleme suutnud taastada ja suurendada piimatootmist ning tulemusi on andnud juhtimise uuendamine nii loomakasvatuse kui ka finantsanalüüsi osas. Hea meel on ka selle üle, et toorpiima turuhinnad on olnud soodsad. Maailmaturuhind on piimatoodetele olnud kõrge kõigi artiklite osas ja lubab maksta tööstustel kõrgemat hinda. Tuleb loota, et selline konjunktuur püsib veel mõnda aega,” rääkis ta. “Praeguste tulemuste põhjal võib arvata, et 2013. majandusaasta tuleb edukas. Meie ettevõtete grupi tootmistulemused on paranenud ja see annab lootust, et turukonjunktuuri püsimisel suudame aasta edukalt lõpetada.”

Uus laut annab kulude kokkuhoiu

OÜ Estonia käivitas tänavu uue noorloomafarmi 1300 noorloomale, mis hakkab andma esimesi tulemusi nii kulude kokkuhoius kui ka tervemate-tugevamate loomadena.

“Taimekasvatuses on hetkel teravilja börsihinnad madalamad, kui oleksime oodanud, aga need võivad veel paraneda. Ootame ehk natukene väiksemat saaki kui mullu, aga tervikuna ei tohiks väga halb teraviljaaasta tulla,” prognoosis Marrandi ja lisab, et esimese ja teise niite silo on lõpetatud ning kvaliteet peaks olema pigem parem kui eelmisel aastal.

Ka ettevõtte Oisu biogaasijaama käivitamine on läinud ootuste päraselt ja ei ole põhjust muretsemiseks. Käesoleva aasta saagi koristamise alguseks valmis Estonial ka uus teraviljakuivati, mille vastuvõtuvõimsus on 50 tonni tunnis. See investeering peaks vähendama oluliselt põllumajandustootja kulusid, sest eelmisel aastal kuivatati ligi pool vilja teenustööna mujal üle Eesti.

Praegu hakatakse ettevõte koostama investeeringukava 2014. aastaks. Lõpetatud on keskkonnamõjude hindamine ja omavalitsuselt on saadud projekteerimistingimused uue 1200 lüpsilehmaga piimafarmi ehituseks Taikse külla. “Seal rekonstrueerime ka vana farmi kuni viiekuustele vasikatele, ehitame uued silohoidlad. See on kahe aasta projekt, millest enamik peaks saama valmis järgmisel aastal, praegu käib tehnoloogiliste lahenduste valik ja tahaksime alustada projekteerimisega, et kohe kevadel oleksime valmis ehitama,” rääkis Marrandi.

Mullu oli Estonia müügitulu üle 10,1 miljoni euro, aasta varem oli see üle 9,5 miljoni. Kasum oli ligi 660 000 eurot, aasta varem oli see ligi 1,8 mln eurot. Marrandi nentis: “Tõepoolest oli 2012. aasta kasum mõnevõrra väiksem. Selle põhjuseks olid eelmise aasta esimesel poolaastal olnud madalamad piimahinnad, aga ka ühe piimafarmi kesisem tootmistulemus.”

Samas oli 2012 Estonia jaoks väga edukas investeerimisaasta: valmis ligi 5 miljonit eurot maksnud biogaasijaam, 1,5-miljoniline Kabala noorloomfarm, uuendati kombainiparki ja soetati mitmeid uusi masinaid mitme miljoni euro eest. Samuti oli ettevõttele kõigi aegade parim teraviljaaasta, mis tasandas piimatootmise miinust.

Vaata viimast Äripäeva PõllumajandusettevõteteTOPi SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960