Autor: Alyona Stadnik • 6. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dimela: riik loob käibemaksukontrolliga bürokraatiat juurde

Loomasööda hulgimüügiga tegelev Dimela ASi juhi Kadri Kullmani sõnul suurendavad riigi uued sammud maksupetturite vähendamiseks bürokraatiat ega lahenda tegelikult probleemi.

"Meil on käibemaksu tagastusi suhteliselt vähe. Miks peab riik tekitama eraldi juurde bürokraatiat, see on kuritegu," sõnas Kullman. "Ettevõtte peaks tegelema oma äriga," lisas ta.

Kullman oli üllatunud, et riigi üks samm maksupettuste vähendamiseks on see, et uue süsteemiga hakkab maksu- ja tolliamet saama elektroonsel kujul Eesti-siseste tuhande euro piiri ületavate tehingute kohta infot tehingupartneritelt automaatselt käibedeklaratsiooni elektroonse lisada. "See on puhas bürokraatia ning ei anna riigile ka mitte midagi juurde, sest sellest midagi ei muutu. See on lisatoiming, mida ei ole absoluutselt vaja ning tundub hääbuma määratud surnult sündinud asi. Milleks seda vaja on," küsis Kullman.

Ta lisas, et korralikult käibemaksu maksvatele firmadele on see lisakohustus ja need, kes petavad, leiavad mingi muu tee. "See on ebaõige karistada neid ettevõtteid, kes käituvad korrektselt. Raamatupidamismaht ja töö on niigi suur," tõdes Kullman.

"Käsitsi ei hakka keegi seda tegema, mis tähendab lisainvesteeringuid ehk lisakohustust. Lisakohustust peaks ettevõtte võtma ainult sellisel juhul, kui ta suudab klienti paremini teenindada," märkis loomasööda hulgimüügiga tegeleva firma juht.

Mis puutub kontrolli aja pikendamist 30 päevalt 60 päevale, siis sõnas Kullman, et see pole õige. "Töötavad ettevõtted on meie ühiskonna rikkus. Neid tuleb hoida, tunnustada ja aidata nii palju kui võimalik," märkis Kullman. "Minu põhimõte on: palun ärge segage minu tegevust."

Kullmani sõnul ei aita rahandusministeeriumi välja pakutud sammud käibemaksupettusi vähendada, vaja oleks teisi meetodeid. Näiteks võiks tuvastada nende petturite käitumismallid, kes on kütuseäris, märkis ta.

"Väga lihtne on ettevõtjal tekitada seda tunnet, et ah, ma ei viitsi enam. See on kõige hullem, mis võib juhtuda, et ettevõtja loobub ja läheb palgaturule. See on suur õnnetus."

Rahandusminister Jürgen Ligi tutvustas eile kolme sammu, millega riik käibemaksupettusi vähendama hakkab.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960