Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Piima juustud said Saksamaal kõrge tunnustuse

AS E-Piim Tootmine esitas suvel kaks Põltsamaal valminud juustu Saksamaa Põllumajanduse Ühenduse DLG toidukvaliteedi hindamise konkursile. Mõlemad juustud said ekspertidelt väga kõrge hinnangu - Lepasuitsu Eesti juust pälvis hindamisel DLG kuldse kvaliteedimärgi ja E-Piim Special juustule omistati pronksmärk.

DLG toidukvaliteedi märk on Saksamaa kõige tuntum ja mainekam toidumärgis, mis annab tarbijatele sõltumatut teavet toiduainete kvaliteedi kohta. Toodete hindamise viivad läbi uusimate kvaliteedistandardite ja tunnustatud meetodite põhjal kvalifitseeritud eksperdid. Toiduainete hindamisel on kesksel kohal toiduainete kvaliteedi sensoorne hindamine  - hinnatakse toote välimust, värvi, konsistentsi, lõhna ja maitset. Samuti tehakse toodetele akrediteeritud laborites keemilised, mikrobioloogilised ja füüsikalised analüüüsid.

Sõltuvalt hindepunktidest antakse tootele kuld-, hõbe- või pronksmärk. Kuldse märgi saamiseks peab toode hindamisel saama vähemalt 4,85 punkti maksimaalselt võimalikust viiest, hõbemärk antakse tootele, mis sai rohkem kui 4,55 punkti ja pronksmärgi saamiseks peab hindamistulemus olema üle nelja punkti. E-Piima Lepasuitsu Eesti juust sai hindamisel maksimaalsed viis punkti, E-Piima Special juustu hindamise tulemuseks kujunes 4,47 punkti.

Eesti Põlllumajandus-Kaubanduskoda, kelle toiduainete kvaliteedisüsteem on välja arendatud DLG süsteemi eeskujul, on mõlemale juustule andnud varasemalt Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgi.

„Kõrge hinnang E-Piima juustudele on hea uudis kogu Eesti piimandussektorile. Sõltumatu rahvusvaheline tunnustus on heaks eelduseks Eesti juustu turustamiseks Saksamaa ja Lääne-Euroopa (jae)turgudel, kus meie toidutooted on veel suhteliselt vähetuntud. Eesti on 2014. aastal Berliinis maailma ühe suurima toidumessi Grüne Woche partnerriigiks – messil saab Eesti juustu seekord juba tutvustada sakslastele hästi tuntud DLG kvaliteedimärgi abil,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Mõlemad juustud on leitavad DLG auhinnatud toodete andmebaasist:

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960