Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noortaluniku toetusega kaasnevad ka kohustused

Toetusmeetme määrus sätestab kohustused noortaluniku toetuse saajale. Näiteks tuleb meeles pidada, et vähemalt 50% toetusest tuleb toetuse saajal kasutada investeeringuteks põhivahenditesse (seadmed, tehnika, rajatised jne), ülejäänu võib kuluda mitmesugusteks tegevuskuludeks. Samuti kehtib nõue, mille kohaselt toetus tuleb ära kasutada kahe majandusaasta jooksul toetuse määramisest arvates selleks otstarbeks, mida koos taotlusega esitatud äriplaanis kirjeldati.

 Noortaluniku toetus erineb enamikust MAKi investeeringutoetustest selle poolest, et raha saab kätte kohe pärast toetuse määramist, mitte pärast projekti elluviimist. Kindlasti tuleb aga meeles pidada, et kahe majandusaasta jooksul on vaja esitada PRIAle vormikohane teatis investeeringuga seotud kulude tegemise kohta. Ühtlasi peab toetuse saaja investeeringuobjekti vähemalt 5 aastat sihipäraselt kasutama. Kui neid nõudeid ei täideta, võib PRIA toetuse osaliselt või täies mahus tagasi nõuda.

PRIA kontrollib kõiki noortaluniku toetuse saajaid

Meetme määrus kehtestab ka nõuded toetusesaaja müügitulule. Hiljemalt äriplaanis kirjeldatu elluviimisele järgnevast majandusaastast peab omatoodetud põllumajandussaaduste müügitulu olema vähemalt 50% kogu-müügitulust. Juba taotlusele järgneval majandusaastal peab põllumajandussaaduste müügitulu olema vähemalt 2400 eurot. Hiljemalt viiendal majandusaastal pärast toetuse saamist peab noortaluniku omatoodetud põllumajandussaaduste müügitulu moodustama vähemalt 80% noortaluniku toetuse summast.

Tänavu ongi esimese ehk 2008.a noortaluniku toetuse taotlusvooru toetusesaajatel käes viies majandusaasta, mille kohta PRIA hakkab kontrollima 80% müügitulu nõude täitmist. Teeme seda äriregistrisse laekuvate majandusaasta aruannete ja FIEde osas maksuametile esitatavate andmete põhjal. Vajadusel tehakse päringuid ka taotlejatele.

PRIA selgitab välja ka nende toetusesaajate käekäigu, kes vajalikke andmeid oma müügitulu kohta ei esita või kelle kohta puudub info toetuse sihipärase kasutamise kohta. Seni on PRIAl tulnud noortaluniku toetus täies ulatuses tagasi nõuda 15 kliendilt, kel on jäänud investeeringud tähtaegselt tegemata.  Samas pole kahtlust, et valdav osa toetustest täidab parimal viisil eesmärke noorte põllumajandusettevõtluse toetuseks ja maaelu kestmiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960