Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed soovivad biokütuste turu arengut

Põhja- ja Baltimaade põllumajandusorganisatsioonid tegid EL nõukogule ettepaneku tagada biokütuste turu stabiilne areng.

Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Taani põllumajandusorganisatsioonide esindajad

kohtusid eile, 19. septembril Brüsselis ja arutasid muuhulgas biokütuste turuväljavaateid. Kohtumise tulemusel saadeti täna kiri Euroopa Liidu Nõukogueesistujale Leedule, milles palutakse tagada biokütuste turu stabiilne areng.

Euroopa Liidus on muutmisel kehtiv eesmärk, mille kohaselt peaks 2020. aastaks 10%

transpordis kasutatavatest kütustest olema toodetud taastuvatest energiaallikatest.Euroopa Parlament võttis 11. septembril vastu resolutsiooni, milles märgitakse, ettraditsioonilisest toorainest (nt raps ja teravili) toodetud biokütuse osatähtsusvõiks olla 6% transpordisektori energiatarbest. Eurosaadikud andsid selge sõnumi, etesimese põlvkonna biokütuste osatähtsus turul peaks  olema Euroopa Komisjoni pakutud5% eesmärgist kõrgem. Samuti seadsid Euroopa Parlamendi liikmed uue ambitsioonikaeesmärgi tõsta teise põlvkonna biokütuste, mida toodetakse nt jäätmetest võipuidust, osatähtsuse transpordisektori energiatarbes 2,5% tasemele.

Põhja- ja Baltimaade põllumajandusorganisatsioonide juhid kutsuvad EL nõukogu üles

saavutama selles küsimuses kiire kokkulepe. Viivitus otsuste vastuvõtmiselpõhjustaks olulist ebakindlust biokütuste turul ning seaks ohtu juba tehtud jakavandatavad investeeringud nii esimese kui teise põlvkonna biokütuste tootmiseks.

Kohtumisel leiti, et Põhja- ja Baltimaades on olemas piisav potentsiaal ja võimalus

nii esimese kui teise põlvkonna biokütuste ja selleks vajaliku tooraine tootmiseks,mis oleks keskkonna seisukohalt jätkusuutlik ja kasulik ka ühiskonnale. Biokütustesektori arenguks on siiski vajalik stabiilne õiguslik keskkond.

„Eesti ja teiste kohtumisel osalenud riikide põllumeeste jaoks on oluline, et ka

lähiaastatel oleks Euroopa Liidus jätkuvalt tagatud piisav nõudlus rapsi ja teistebiokütuse tootmiseks kasutatavate kultuuride järele, kuid ilmselgelt on kasutamataka potentsiaal jäätmetest biokütuse tootmisel,“ selgitas kohtumisel osalenud EestiPõllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960