Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: toidutööstuse efektiivsus peab kasvama

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna Nõo Lihatööstuse uue hoone nurgakivi panekul, et Eesti lihasektor vajab efektiivsuse tõstmiseks enam koostööd tootjate ja töötlejate vahel ning selget spetsialiseerumist.

„Eesti lihatoodete kvaliteet on väga hea, kuid meie toiduainetööstuste efektiivsus võrreldes Lääne-Euroopaga vajab veel tõstmist. See on ka tarbijale oluline, sest efektiivsem tootmine on eeldus hindade stabiliseerimiseks,“ rääkis Seeder. „Senisest enam vajab Eesti lihasektor tõhusamat koostööd tootjate ja tööstuste vahel, et jõuaksime oma tooraine ka kohapeal töödelda ja toota kõrgema lisandväärtusega kvaliteettooteid.“

Lihasektori toodetav lisandväärtus oli eelmisel aastal 39,7 miljonit eurot ehk 2011. aastaga võrreldes 5,4 miljonit eurot vähem (12%). Lihatoodete tootmisega loodav lisandväärtus moodustas toiduaine tootmise lisandväärtusest 18%.

Seederi sõnul vajab sektor efektiivsuse tõstmiseks investeeringuid. „Selleks, et tõsta toiduainetööstuste efektiivsust, on vaja investeeringuid uutesse seadmetesse ja tootmishoonetesse. Nõo Lihatööstus on hea näide sellest, kuidas ka väiksem tööstus võib turul suurtega edukalt konkureerida, kui suudab leida endale õige niši,“ ütles Seeder.

Ministri sõnul näitavad Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringud, et Eesti tarbija hindab kodumaiste lihatööstuste toodangut. Uuringufirma EMOR juunis avaldatud uuringust „Eesti toidukaupade positsioon siseturul 2013“ selgub, et Eesti lihatoodangu osakaal on suurim keeduvorstide ja viinerite (98%), suitsuvorsti  (96%) ning suitsuliha kategoorias.

Põllumajandusministeeriumi koostatud lihatööstuse ülevaatest 2012. aasta kohta selgus, et Eesti lihasektori kogutoodang moodustas mullu toiduainete tootmisest 21%. Eelmisel aastal kasvas sea-, lamba- ja kitseliha tarbimine, vähenesid aga linnuliha ja veiseliha tarbimine. EMORi uuringu „Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2012“ andmetel eelistab 85% tarbijatest enda sõnul kodumaist värsket liha, sinki ja suitsuvorsti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960