Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: tootjarühmad loovad eelised ühiselt tegutsevatele ettevõtjatele

Tulundusühistutesse liitunutel on hõlpsam ja kuluefektiivsem toime tulla kui üksiküritajatel.

Tootmisahelas tootmine – töötlemine – kaubandus – tarbija on raskusi igas etapis. Seemne ja väetiste, masinate ja seadmete, tõukarja ja söötade soetamine on kulukas, rääkimata investeeringutest toodangu töötlemiseks. Lisakulu nõuab ka kvaliteedinõuete täitmine. Turustuskanaleid otsides selgub, et töötlev tööstus ja kaubandus on huvitatud suurtest kogustest ja pidevast kaubapakkumisest. Lootus laatadel ja messidel oma toodangut realiseerida nõuab aega ja kulutusi. Üksikettevõtja oma kauba eest soovitud hinda sageli ei saa ja peab leppima ostja pakutavaga.

Maaelu arengukava meede 1.9 pakub rahalist abi tulundusühistu (TÜ) vormis tegutsevate tunnustatud tootjarühmade loomiseks ja arendamiseks, et need ühiste eesmärkide ja liikmete huvides tegutseda võiksid.

Alustada tuleb tunnustamise taotlemisest

Tootjarühma tegutsemise sisuks on oma liikmeks olevate ettevõtjate konkurentsivõime tõstmine ja turujõu suurendamine ühise majandustegevuse abil. Põllumajandussaadusi ühiselt tootes, töödeldes ja turustades on tootjatel võimalik saada paremat hinda ja hoida kokku kulusid.

Põllumajandusettevõtjaid ühendava TÜ vormis tegutseva tootjarühma tunnustamiseks tuleb Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile (PRIA-le) kõigepealt esitada tunnustamise taotlus koos tegevuskavaga. Tunnustust taotletakse konkreetsete toodete osas. Põllumajandustootjatest liikmeid peab TÜ-l olema vähemalt viis. Põllumajandusministri määrus sätestab ka nõuded liikmete müügitulule ja tunnustatavate toodete osakaalule. Tootjarühmale kehtivad piirmäärad liikmete toodetud-töödeldud põllumajandussaaduste müügist saadava aastatulu kohta.

Tunnustatud tootjarühma liikmetel tuleb realiseerida tunnustatud tooteid tootjarühma kaudu nii, et nende müügitulu on esimesel majandusaastal  vähemalt 25%, teisel 50%, alates kolmandast  80% vastava toote müügitulust. Mahetootjatele on norm veidi leebem.

Tootjarühm  võib saada PRIA vahendusel toetust kulutusteks, mis on seotud  rühma enda loomise ja arendamisega. Lisaks ka messide, konverentside, koolituste, kaubamärgi, turu-uuringute, reklaami ja muu taolisega seoses.

Toetuse maksimaalne summa sõltub tunnustatud toote ühise turustamise müügitulu suurusest ja sellest, mitmendat aastat tootjarühm tunnustatuna tegutseb.  Toetuse määr jääb vahemikku 1,5-5% eelnenud majandusaasta müügitulu summast, kuid mitte üle 80 000 euro. Suurim on toetus esimesel ja teisel aastal, edaspidi piirmäärad ja –summad langevad. Üks tootjarühm võib saada viiel aastal toetust kokku kuni 310 000 eurot.

Mida teevad 20 tootjarühma?

Tootjarühmi on PRIA tunnustanud alates 2010. aastast, praeguseni on tunnustus käes 20 tulundusühistul ning veel ühe rühma osas teeb PRIA otsuse 14. oktoobriks.

Tootjarühma loomise ja arendamise toetust on PRIA välja maksnud 2,6 mln eurot ning 18. oktoobrini saab taas toetustaotlusi esitada.

Tootjarühmadena tunnustatud TÜ-de osakaalu mõistmiseks Eesti põllumajandussaaduste turul on kasulik teada, et juba 2010.a ühendasid 12 rühma 584 ettevõtet.  2012 lisandus veel 8 tootjarühma 65 liikmega. Tootjarühmade hulgas on nii viieliikmelisi väiksemaid ühistuid kui ka väga suuri nii liikmeskonna kui toodangumahtude ja käibe poolest. Piimandusühistu  E-Piim, Kevili Põllumajandusühistu  ja mõni teinegi pole piirdunud tootjarühma toetusega, vaid teinud maaelu arengukava arengutoetuste abil ulatuslikke investeeringuid. Näiteks võimaldab augustikuus Lääne-Virumaal tööd alustanud Kevili viljaterminal Eesti suurimal taimekasvatajate ühendusel töödelda tunnis 400 tonni vilja. Kevili vahendusel müüakse tema liikmete toodetud vilja rohkem kui kümnesse välisriiki. TÜ Kevili kinnitab oma tegevuskavas: hind on liikmetele parim, mida võimalik saada.

Kevili tegevuskava seletab hästi lahti, miks tulundusühistu liikmeks olemine kasulik on. Ühiselt ehk suurtes kogustes on soodsam osta seemet, väetisi, taimekaitsevahendeid, varuosi ja kütust-õlisid masinatele. Liikmetele pakutakse tugiteenuseid alates nõustamisest ja koolitustest transpordi, toodangu esmase sorteerimise, töötlemise ja ladustuseni koos tipptasemel laboriteenustega. Ühiselt turustatava toodangu maht ja elevaator on nii suured, et Kevilil on võimalik valida vilja müügiks kõige „kasulikumat“ aega.

Tootjarühmade liikmeteks on nii väikese tootmismahuga FIEdest talunikke kui ka üsna suuri ettevõtteid – kasu saavad kõik. Näiteks TÜ Hiiumaa Meierei ühendab kõiki 16 talu ja 4 osaühingut, mis Hiiumaal piima toodavad ning ühistu kaudu müüakse see Saaremaa piimatööstusele.

Maaelu arengukava 2012. a seirearuandes seisab, et meede on rakendunud eesmärgipäraselt, eriti toetust saavate tootjarühmade käibe osas. Nende müügitulu ületas juba 2011. a sihteesmärki ligi neljakordselt. Samuti kasvas jõudsalt paljude FIEde müügitulu. Täitumata jääb eesmärk toetatavate tootjarühmade arvu osas (45), kuid üks põhjusi võib olla ootus, et järgmisel programmperioodil rakendub samasugune meede palju suuremate toetusmäärade ja –summadega.

Põllumajandusettevõtjatel, kel tootjarühmaga liitumise vastu huvi, soovitab PRIA tutvuda meie kodulehel www.pria.ee tunnustatud tootjarühmade andmetega, valida endale sobiv ja võtta esindajaga ühendust.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960