Autor: Merike Lees • 21. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro rajab Euroopa Liidu suurima piimafarmi

Järvamaale Lõõlasse kerkib järgmiseks sügiseks hiiglaslik piimafarmikompleks, millele tulevikus lisanduvad veel biogaasitehas ja piimakombinaat.

Ehitus on planeeritud kahte etappi: esimeses etapis ehitatakse kaks uut lauta, lüpsikoda koos olmehoonega ja renoveeritakse kahte olemasolevat lauta. Rajatakse kaks sõnnikulaguuni, neli silohoidlat ja puistesöödahoidla. Kõiki neid laiendatakse või täiendatakse veel ka teises etapis. Teises etapis valmib biogaasijaam. Kolmandas etapis on plaan rajada piimakombinaat.

"Need on tulevikuplaanid, praegu ehitatakse ja renoveeritakse lautu 2200 lüpsilehmale," selgitas Väätsa Agro AS-i juhatuse liige Margus Muld. Alanud etapp hõlmab ka noorkarja lautade ning küünide renoveerimist, katuse ja uste vahetust. Kui uued laudad on valmis ja vanad renoveeritud, mahutavad need 3300 lehma.

Lõõla farmi kahes laudas on praegu 1800 lüpsilehma. Järgmise aasta sügiseks valmivate  lautade täitmiseks jääb neist 400 lehma puudu. Need on kavas osta Trigoni oma ettevõtte seest Kaiust ja Kärlast, rääkis Muld.

AS Trigon Agri üks omanikke Joakim Helenius rääkis eelmise aasta kevadel Maalehele Kaiu ja Väätsa farmide ühendamise plaanist, mille tulemusel tekkiks Euroopa suurim piimafarm. Muldi sõnul ei ole ühendamine kavas, vaid pikemas perspektiivis on plaanis ka  Kaiu 500 lüpsilehma juurde paigutada.

Biogaasijaama ja piimakombinaadi ehitusest ei taha Muld pikemalt rääkida. "Paneme kõigepealt lauda käima ja vaatame siis edasi," lausub ta, lisades, et tegelikult käivad praegu biogaasitehase tehnoloogia valiku läbirääkimised.

Riskantne investeering

Uut farmikompleksi on peetud liialt kalliks ja riski suureks. Esimese etapi ehk 2200 lüpsilehmale mõeldud lautade ehitamise käibemaksuta maksumus on ligikaudu 9 miljonit eurot, mis teeb investeeringu suuruseks ühe lehma kohta 4400 eurot. Väätsa Agro eelmise aasta kahjum oli 0,55 miljonit euro ja müügitulu 4,56 miljonit eurot. Trigon Dairy Farming ostis laudad pankrotipesast 2012. aastal. Eelmisel aastal lõpetati  saneerimine ja sel aastal loodetakse Muldi sõnul jõuda nulli, kui mitte plussi.

"See on meie ainuke pääsetee, et Väätsa Agro saaks üldse alles jääda," ütles Margus Muld, kes on Trigon Dairy Farming AS-i piimafarmide juht. "Väätsa Agrol on praegu 750 lehma lõas pidamise laudas, mis ei vasta mitte mingisugustele tingimustele, tööjõukulud on sellises laudas samuti väga suured. Me peame uue lauda ehitama."

 

 

 

 

 

 

 

Millal tehtav suurinvesteering end ära tasuma hakkab, sõltub Muldi hinnangul sellest, kuidas Eesti majandus edasi liigub ja mida piima hind teeb. "Tegelikult 4400 eurot lehma kohta ei ole väga kallis sellise projekti puhul," on Muld veendunud.

Viis aastat tagasi Kabalas uue farmikompleksi avanud OÜ Estonia juhatuse esimehe Ain Aasa arvestuste kohaselt on lehmakoha maksumus tänaseks tõusnud 30% ja võrrelda on keeruline. "Kui nad leiavad, et neil käib jõud üle, siis tehku," nentis Aasa.

Lehm toob tulu lühikest aega

Üks lehm lüpsab keskmiselt 9000 kg aastas. Noorlooma lüpsieani kasvatamine läheb maksma 1400 eurot. Lüpsilehm hakkab tulu tooma alles teisel lüpsiaastal. Paraku ongi ühe lüpsilehma keskmine eluiga 2,3 laktatsiooni. Kui lehma iga on 2-2,5 laktatsiooni, siis on selle ajaga Aasa sõnul raske kasumit teenida. "Meie eesmärgiks on viia see iga kolme aasta peale," ütles Aasa.

Aasa sõnul on praegu piimanduses väga hea aeg, sest piima hind on kõrge - augustikuu keskmine kokkuostuhind oli statistikaameti andmeil 0,33 senti liitri kohta (333,21 eurot tonni kohta). Kuid igale tõusule järgneb langus, küsimus on ainult millal. "Tipud ei püsi kaua - võib-olla aasta, ja langus tuleb kindlasti," oli Aasa veendunud.

Eskiis USAst, teostus Eestist

Lõõla farmikompleksi projekteeris ja ehitab Nordecon Betoon OÜ, kuid farmikompleksi eskiis pärineb USA firmalt Five-G.

Nordecon Betoon OÜ juhataja Mait Rõõmusaare sõnul on see suurim leping, mille ettevõte on seni Eestis põllumajandushoonete ehitamiseks sõlminud. Ka projekti tegi Nordecon Betoon, kuid esmane eskiis tuli piimafarmide projekteerimisele spetsialiseerunud USA firmalt Five-G.

"Nende loodud loomaasemete ja käikude mõõtmed võttis Nordecon Betoon oma projekti üle. Samuti jäi üldjoontes kehtima eskiislahenduse lüpsikoja osa koos flush-süsteemiga ning laguunide ja sõnnikuseparaatorite üldlahendus," rääkis Nordecon Betooni projekteerimise projektijuht Aivar Aedmaa.

Aedmaa sõnul võeti eeskuju Euroopa ja Ameerika suurfarmidest ning tugineti oma pikaajalisele kogemusele farmide projekteerimisel ja ehitamisel Eestis. Eestis on võrreldava mastaabiga farme vaid üks: Halinga OÜ Piimajõe kompleks, mille projekteerijateks ja ehitajateks oli Nordecon Betoon aastatel 2010-2012.

"Halinga farm erineb peamiselt selle poolest, et lüpsisüsteemina on kasutusel Westfalia paralleel lüpsiplats, samas kui Lõõla piimafarmi tuleb 80 kohaline DeLavali lüpsikarussell," tõi  Aedmaa esile. "Halinga kompleksis puudub sõnniku separeerimise võimalus."

Lõõla kompleksi lehmakoha hinna teevad Halinga kompleksiga võrreldes kallimaks 5 cm laiem lehmakoht, tehnoloogiliselt keerulisem ja ehitusaluselt pinnalt suurem lüpsiplats,  täiendavad abihooned - puistesöödahoidla,  sõnniku separaator,  tankla,  autokaalud,  ehitusturu üldine hinnatase ja  tehnoloogilised eripärad.

Tasub teada

" Trigon Agri kontserni kuuluv Trigon Dairy Farming AS omandas Väätsa Agro 2012. aasta aprillis.

" 2012. aasta detsembris täitis AS Väätsa Agro saneerimiskava ennetähtaegselt.

" Pärnu Maakohus lõpetas 10. jaanuari 2013 Väätsa Agro saneerimismenetluse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960