Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vardja Masinaühistu ja EKSO Farm on Põlvamaa edukamate firmade seas

Äripäev avaldas täna Põlvamaa edukamate firmade pingerea, mille tipus domineerivad põllumajandusettevõtetest Vardja Masinaühistu ja EKSO Farm.

Põlvamaa firmade TOP10 (edetabel koostati 2012. aasta majandusnäitajate põhjal).

Autostils Tehnika OÜ – renditeenus  Värska Vesi AS - toiduainetööstusSantex OÜ - ehitusVardja Masinaühistu TÜH – põllumajandus

Vardja Masinaühistu põhitegevuseks on teraviljakasvatus ja piima tootmine ning nende müük. Majandusaasta müügikäive oli 888,1 tuh. eurot, millest teravilja osatähtsus oli 63,9 % , piima 27,0 %. Vardja Masinaühistu lõpetas majandusaasta kasumiga 347,0 tuh. eurot.

Taimekasvatuse tootmise eesmärgiks on ka varustada oma lüpsikarja söötadega. Ühistu kasutas 2012.a. põllumajanduslikus tootmises 1322,47 ha maad, sealhulgas renditud maad 1023,07 ha ning masinaühistu kinnistute koosseisus on 299,40 ha maad.

Lüpsilehmade pidamiseks on 200 kohaline lüpsilaut ja 200 kohaline noorkarjalaut.

         5.–6. Revekor AS - kommunaalmajandus

         5.–6. Liimpuit AS - ehitusmaterjalitootmine

         7.–8. Kagu Teed AS - ehitus

         7.–8. EKSO Farm OÜ – põllumajandus

Osaühingu põhitegevusaladeks on piimakarja kasvatus ja taimekasvatussaaduste tootmine. EKSO Farmis oli 2012.a. karjas keskmiselt 842 looma, kellest 491 lehma ja 351 noorlooma. Noorloomi kasvatatakse nii oma lüpsikarja suurendamiseks kui ka müügi tarbeks. Piima toodeti 2012. Aastal 3 806 370 kg.

          9. Saaretu OÜ - ehitus

          10. Ikoberg OÜ - tööhõive

Eelmisel aastal võitis Põlvamaa TOPi liimpuitkonstruktsioonide ja konstruktsioonipuidu tootmisega tegelev Peetri Puit, mis tänavuses pingereas 21. kohal. Peetri Puit kasvatas mullu käivet 7% võrra 8 mln euroni, ärikasum kahanes samas 200 000 euro võrra 1 mln euroni. Käibest enam kui poole teenis firma välisturgudelt.

Kogu Põlvamaa TOPi koos ettevõtete majandustulemustega leiab tänasest Äripäeva paberlehest. Äripäeva koostatud edetabeleid koos firmade kontaktandmetega saab osta Äripäeva infopangast Agent.

METOODIKA

Äripäeva maakondliku TOPi lähteandmed on viimase aasta käive ja ärikasum/kahjum, rentaablus ning varade tootlikkus. Edetabelisse pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960