Pääsukesemärgi saab 29 kõrge kvaliteediga Eesti toidutoodet

Eile selgusid tänavuse toiduainete hindamise lõplikud tulemused, mille kohaselt antakse Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk 29 tootele. Toodete hindamine toimus viies tootegrupis, kõige arvukamalt esitati hindamisele teraviljatooteid.

Esimest korda selgitasid hindamiskomisjonide liikmed erinevates kategooriates välja ka oma lemmiktooted. Lihatoodetest osutus ekspertide lemmikuks AS Linpeti veiseviiner, teraviljatoodetest tõsteti esile AS Tartu Mill kamajahu, pagaritoodetest meeldis hindajatele kõige rohkem AS Lõuna Pagarid krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega ja piimatoodetest kiideti OÜ Saidafarmi kohupiimakreemi astelpajumoosiga. Hindajatel jätkus häid sõnu kõigi 29 märgi saanud toiduaine kohta.

Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga toidutoodetele, mille valmistamiseks kasutatakse Eestist pärit põhitoorainet. „Hea meel on tõdeda, et seekordsele hindamisele esitati varasemast enam kodumaisest toorainest valmistatud lihatooteid. Samuti teeb rõõmu, et mitmed väiketootjad on  hindamisele esitanud huvitavaid ja eristuvaid toidaineid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

TNS Emori poolt kevadel avaldatud uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti kõige tuntum ja mõjukam toidumärgis. Pääsukesemärki teab teab 84% Eesti elanikest. Samuti on pääsukesemärgil Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige suurem mõju tarbijate ostuotsusele. 50% uuringus osalejatest kinnitas, et just see märk on oluline ostuotsuse tegemisel.

Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, sellel sügisel toimus toidu hindamine 22. korda. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel pimetestil, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Kvaliteedimärgiga toodete kvaliteeti kontrollitakse lisaks põhihindamisele litsentsilepingu kehtimise ajal ka jooksvalt, et tagada märgiga toodete läbivalt kõrge kvaliteet.

Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärkide tunnistused antakse toidutootjatele pidulikult kätte homme, 26. oktoobril kell 18 Tartus Vanemuise Kontserdimajas algaval sügisballil. Märkide kandmise õiguse saab tänavu kokku 38 toodet - 29 tootele antakse pääsukesemärk ja 9 tootele ristikumärk.

Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk antakse järgmistele toodetele:

KALATOOTED

Japs AS

  • Külmutatud suitsutatud angerjafilee

Läätsa Kalatööstus AS

  • Saaremaa vürtsikilud

LIHATOOTED

Atria Eesti AS

  • Delikatesshakkliha Maks ja Moorits
  • Kodune hakkliha Maks ja Moorits
  • Seahakkliha Maks ja Moorits
  • Veisehakkliha Maks ja Moorits

Linpet AS

  • Põdraviiner
  • Veiseviiner – ekspertide lemmik 

PAGARITOOTED, TERAVILJATOOTED

Eesti Pagar AS

  • Rehe teraleib

Kivisaare Veski OÜ

  • Rukkiklii
  • Nisujahu
  • Sõre nisujahu
  • Nisuklii
  • Täistera odrajahu
  • Täistera odramanna

Lunaris OÜ 

  • Poodiumi Päris Kodusai

Lõuna Pagarid AS

  • Krõmpsuv kukkel kanepiseemnetega – ekspertide lemmik

Tartu Mill AS

  • Kamajahu – ekspertide lemmik
  • Manna
  • Rukkikroovjahu
  • Rukkitäisterajahu

Šeiker TÜ Pai Pagar 

  • Kohupiimarull

PIIMATOOTED

Esko talu

  • Kreeka jogurt

Saaremaa Piimatööstus AS

  • Või
  • Või soolakristallidega

Saidafarm OÜ

  • Kohupiimakreem astelpajumoosiga – ekspertide lemmik

AEDVILJATOOTED, KASTMED, JOOGID

Haage Joogid OÜ 

  • Looduslik mineraalvesi B'EST

Mahetark OÜ

  • Astelpajusiirup
  • Võilillesiirup

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised