Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vääriselupaikade eest makstav hüvitis suureneb

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus allkirjastas määruse, mis suurendab vääriselupaikade kaitsmise eest metsaomanikule makstavat hüvitist tulumaksu ehk 21 protsendi võrra.

Suurenenud hüvitis jõuab lähinädalatel kõigi metsaomanikeni, kelle osamaksete tähtaeg on 2013. aastal ja hilisem. Erametsakeskus on täiendavate maksetega juba alustanud.

“Vääriselupaikade hoidmine on vabatahtlikult võetav kohustus. See on rikkus - liigirikkus. Neid säilitades annab metsaomanik oma panuse looduskaitsesse. Riik toetab vabatahtlikku kaitset, kompenseerides metsa raiumata jätmisest saamata jääva tulu,” selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Täna on eramaadel olevatest vääriselupaikadest lepingutega kaitstud vaid kümnendik. Kui lepingute sõlmimise ajal kehtis kord, et hüvitist tulumaksuga ei maksustata, siis 2010. aastal muutis maksu- ja tolliamet tõlgenduspraktikat ning vääriselupaiga säilitamise eest ette nähtud hüvitiselt tuli hakata tulumaksu maksma.

Kui Sinu metsas on vääriselupaik, siis lepingu sõlmimiseks pöördu Keskkonnaameti kohaliku regiooni poole. Seal arvutatakse vastava programmi alusel välja kasvava metsa väärtus ning kompensatsiooni suurus. Leping sõlmitakse 20 aastaks, mille vältel säilitatakse väärtuslik elupaik ja makstakse välja metsa majandamisest saamata jääv tulu. Vääriselupaiga olemasolu saab kontrollida metsaregistrist register.metsad.ee ja Keskkonnaametist.

Erametsakeskus edastab dokumendid omaniku elukohajärgsesse notaribüroosse, kus sõlmitakse leping. Kõik lepingus olevad tingimused on määratletud keskkonnaministri määrusega.

SA Erametsakeskus on riigi sihtasutus, mille ülesandeks on metsaomanike kompetentsi tõstmine ning keskkonnasõbraliku ja efektiivse erametsanduse edendamine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960