Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sakala Põldur ja Saimre Viljakasvatus on Viljandimaa edukamate hulgas

Äripäev avaldas täna Viljandimaa ettevõtete TOPi, mille tipu moodustavad ehitus-, kaubandus- ja põllumajandusfirmad.

TOPi 8. kohal on Sakala Põldur OÜ, kelle  tegevusalaks on põllumajandussaaduste tootmine ja turustamine. Peamised kasvatatavad kultuurid on raps, nisu ja oder. Sakala Põlduri käive oli 2012. aastal 1,5 miljonit eurot ja kasum 0,9 miljonit eurot.  2012. aastal investeeriti põllu- ja metsamaadesse. 2012. aastal oli ettevõtte kasutuses 1908 ha põllumaad, millest 1400 hektarilt koristati teravilja ja rapsi. 2013. aastal on plaanis suurendada teravilja ja rapsi pinda 1700 hektarile.

10. kohal TOPis on Saimre Viljakasvatuse OÜ, kelle põhitegevuseks on taime-ja loomakasvatussaaduste tootmine, kõrvaltegevusaladeks on auto- ja traktoriteenuste osutamine. Saimre Viljakasvatuse OÜ rendib põllumajandussaaduste tootmiseks 2029 ha maad. Ettevõtte müügitulu oli 2012. aastal 1 658 713 eurot ja kasum 566 736.

TOPi 2. kohal olev VMT Ehitus AS on samuti põllumeestele tuntud firma, olles ehitanud mitmeid laudakomplekse Eestis, näiteks Raikküla Farmer OÜle, Metsaküla Piim OÜle,  Piistaoja Katsetalule, Sarapiku Farmile, Laekvere PM OÜle, Nigula Piim OÜle ja Selja Talule.

Viljandimaa ettevõtete TOP10 (edetabel koostatud 2012. aasta majandusnäitajate põhjal):

1. Delux OÜ - mööblitootmine

2. VMT Ehitus AS - ehitus

3. Flint Kaubandus OÜ - jaekaubandus

4. Eesti Höövelliist OÜ - saematerjalitootmine

5. Silindia OÜ - ehitus

6. Airok OÜ - hulgikaubandus

7. Viljandi Haigla SA - meditsiin

8. Sakala Põldur OÜ - põllumajandus

9. Eleväli AS - ehitus

10. Saimre Viljakasvatuse OÜ - põllumajandus

 

 

METOODIKA

Äripäeva maakondliku TOPi lähteandmed on viimase aasta käive ja ärikasum/kahjum, rentaablus ning varade tootlikkus. Edetabelisse pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960