Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimafoorum toob Tartusse 300 Eesti ja Läti piimasektori esindajat

Homme, 5. novembril toimub Tartus Eesti-Läti Piimafoorum 2013, millest oodatakse osa võtma ligi 300 piimatootjate, tööstuste ja teadlaste esindajat nii Eestist kui Lätist. Baltikumi piimaturg on üha enam kokku kasvamas ja nii korraldabki Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda rahvusvahelise foorumi, kuhu on kutsutud lisaks meie piimasektori esindajatele ka Läti kolleegid.

„Piimatootmine ja –töötlemine saab elus püsida vaid konkurentsivõimet silmas pidades. Selleks tuleb jätkata senitehtut ja arendada piimasektorit tasakaalustatult, pöörates senisest rohkem tähelepanu ühistegevusele ja vertikaalsele koostööle,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna esimees Jaanus Murakas.

Üheks oluliseks piimasektori arengut mõjutavaks teguriks on põllumajanduspoliitika rakendamine aastatel 2014-2020, seejuures alates 2015. aastast Euroopa Liidu piimaturul piima tootmiskvootide kaotamise mõju  Põllumajanduspoliitika kujundamisest räägivad foorumil põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ja Läti põllumajandusministeeriumi asekantsler Rigonda Lerhe. Finantsinstrumentide võimalusi piimasektoris tutvustab Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse liige Madis Reinup. Marju Aamisepp Maamajanduse Infokeskusest analüüsib Eesti piimatootjate majandusnäitajaid rahvusvahelises võrdluses.

2015. aastal kaob Euroopa Liidu piimakvoot ning koos sellega ka turule tarnitavale piimale seatud piirangud. Tunnustatud piimaturu analüütik Christophe Lafougere Prantsusmaalt teeb foorumil ettekande piimaturu olukorrast ja võimalikest muuutustest seoses tootmiskvootide kadumisega. Iirimaa Põllumeeste Liidu piimavaldkonna koordinaator Catherine Lascurettes tutvustab foorumil Iiri piimandussektori laienemise plaane kvootide kadumise valguses.

Oluline teema piimafoorumil on ühistegevus. Läti piimatootjate ühistu Trikata juht Uldis Krievars tutvustab oma ühistu kogemust uue juustutööstuse käivitamisel. Lampros Lamprinakis Norra Agraarökonoomika Instituudist analüüsib piimaühistute kohanemise strateegiaid muutuvas majanduskeskkonnas.

Foorumil tuleb juttu ka piimalehmade taastootmisest ja biogaasi tootmisest. Foorumiks ilmub artiklite kogumik, mis annab ülevaate nii foorumi teemadest kui kajastab ka teisi piimandussektori jaoks aktuaalseid küsimusi. Foorumi korraldamist toetab Euroopa Liit. Registreerimine foorumile on lõppenud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960