Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: piimandus on tõusu ootel

Tänavune Piimafoorum on sattunud Eesti piimanduse vaatepunktist väga vastuolulisele ajale. Ühelt poolt on näha sektori üha suurenevat potentsiaali, teisalt aga kerget ärevust tekitavaid arenguid lähiturgudel.

Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide piimandussektorile on 2013. aasta märgilise tähendusega – viimaks sai paika piimakvootide kaotamise tähtaeg. See tähendab võidujooksu selle nimel, kes jõuab valmistuda turu avanemiseks 2015. aastal kõige paremini. Ettevõtted on investeerinud tootmisvõimsustesse nii omavahenditest kui ka maaelu arengukava toel. Tänaseks on meil palju kaasajastatud piimatootmisi ja -tööstusi ning investeeringute tarvis on plaanitud vahendeid ka perioodi 2014-2020 maaelu arengukavasse.

„Ma usun, et oleme turu avanemiseks peagi valmis. Eestil on oma piimatootmise suurendamiseks head eeldused. Kuigi piimandusstrateegias seatud eesmärgini toota üks miljon tonni piima aastas on veel üksjagu maad, peame hakkama konkurentsis püsimiseks rohkem panustama ka tootmise ja töötlemise optimeerimisele, tootearendusele ja turustamisele,“ sõnas tänasel foorumil minister Seeder.

Uus MAK loob piimasektori konkurentsivõime tõstmiseks uusi võimalusi

„Esiteks alustavad arengukava toel tegevust Euroopa Innovatsiooni Partnerluse töörühmad, mis toovad ühe mütsi alla tootjad-töötlejad ja teadusasutused. Tekkivad võrgustikud aitavad teadlaste ja sektori koostöös lahendada konkreetseid tootmise või töötlemise probleeme ning luua uusi tooteid,“ selgitas Seeder. „Teiseks panustatakse uues arengukavas finantsinstrumentidele, mis lihtsustavad väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele ligipääsu kapitalile investeeringute tegemiseks ja kolmandaks on arengukavas pandud rõhku meetmetele, mis lühendaksid toidu teekonda tootjalt tarbijani."  

Turg võib olla lai, aga ka üürike

Seederi sõnul on meil arenguvõimalusi, kuid tootjad-töötlejad peaks investeeringute tegemisel jääma realistlikuks ja tasakaalukaks."Kvootide kadumine on Eesti piimandusele suur võimalus, aga ka sama suur väljakutse. Kuidas piimaturg avanemisel täpselt käitub, ei tea täna ju veel keegi. Võetud liigsed riskid võivad saada saatuslikuks. Nagu käimasolev piimatooteid puudutav Leedu kaubandustüli Venemaaga näitab – turg võib olla lai, aga üürike," rääkis minister.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960