Autor: Indrek Kald • 12. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa kalaärimees saab ELilt 500 000 eurot

Euroopa Liit toetab Saaremaa kalaärimehe, mittetulundusühingu Saarte Kalandus juhatuse liikme Mihkel Undrestiga seotud ettevõtmisi pea poole miljoni euroga.

Reedesel Saarte Kalanduse üldkoosolekul kinnitati Euroopa Kalandusfondi meetme 4.1 selle aasta teise taotlusvooru projektide paremusjärjestus, kolm projekti neljast heakskiidetust läksid Undresti Mõntu sadamasse, kirjutas Meie Maa.

Suurima punktide arvu kogus MTÜ Minu Kodukant Sõrve poolt esitatud Mõntu väikelaevasadama ehituse esimene etapp mahus 223 691 eurot, lisaks sai MTÜ Sõrvemaa Arengu Ühing veesõidukite hoiukuuri rajamiseks Mõntusse 103 518 eurot ja AS Mõntu Sadam Mõntu puhkeküla esimese etapi elluviimiseks 142 232 eurot.

Neljas positiivse otsuse saanud projekt on Taaliku sadama rekonstrueerimise teine etapp summas 214 024 eurot, selle projekti taga on Saarte Kalanduse juhatuse esimees Aarne Põlluäär.

Välja jäid rannarahva keskuse rajamise projekt Pöide valda Levala külla, Koguva sadamakohviku rajamine ja raideri soetamine.

Mihkel Undresti ainuomanduses on OÜ VRHL, millele kuulub külmhoone Torgu vallas Mõntu külas. Ettevõtte põhitegevuseks on läbi aastate olnud räime ja kilu külmutamine ja soolamine.

VRHLi mullune kasum oli 38 000 eurot võrrelduna 64 000 euroga aasta varem. Firma käive oli eelmisel aastal 1,39 mln eurot ning aasta varem miljon eurot. 90% kalast müüdi Ukrainasse ja Venemaale.

Eelmisel aastal maksis VRHL Swedbankile tagasi kogu külmhoone ostmiseks võetud laenu, mille lõpptähtaeg olnuks 2016. aasta juunis.

Samuti on Undrest kalapüügifirma OÜ Kaabeltau ainuomanik. Ettevõttele kuulub kolm kalalaeva, millele tehti mullu PRIA toel kapitaalne remont 170 000 euro väärtuses.

92% kalast turustati Eestis, peamiselt müüdi kala OÜ-le VRHL OÜ ja TÜ-le Eesti Kalapüügiühistu. Mullune müügitulu oli 1,54 mln eurot võrrelduna 884 000 euroga aasta varem. Kasumit saadi eelmisel aastal 878 000 eurot ning tunamullu 218 000 eurot.

Ka on Undresti omanduses AS Mõntu Sadam ja Mõntu Sadama Halduse OÜ.

Mullu jäi Mihkel Undrest napilt välja Äripäeva Rikaste TOPist, olles hinnanguliselt nelja miljoni euro suuruse varandusega esimese saja seas, kes TOP500 ei pääsenud.

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et Torgu vallavolikogu esimehe Mihkel Undresti kontrolli all olevad ning Mõntu sadamaga seotud firmad ja mittetulundusühingud saavad sadu tuhandeid eurosid Euroopa kalandusfondist, samas teenib sadam 80-90 protsenti tulust hoopis valla teede hooldamisest.

Viimase kümne aasta jooksul on Mõntu sadama käive olnud kokku 937 000 eurot, sama aja jooksul on sadam otse või kaudselt saanud eurotoetusi 716 000 eurot.  Undrest kinnitas Postimehele, et iga sent eurotoetust on läinud asja ette, sest Mõntu oli vanasti Vene sõjasadam.

MTÜ Saarte Kalandus juht Aarne Põlluäär tunnistas eelmisel nädalal Postimehele, et kalandus on suuresti sotsiaalprojekt. "Näiteks kui räägime põllumajandustoetustest, siis saab rääkida majanduslikest eesmärkidest, käivetest, hektarite ja loomade arvust," ütles ta ja lisas, et kalandusele niimoodi läheneda ei saa.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960