Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on erametsaomaniku peamised küsimused metsakonsulendile?

Äripäeva Metsamajanduse erileht uuris Eesti metsanduskonsulentidelt, mis on need enamlevinud küsimused, millele metsaomanikud vastuseid otsivad.

Millest alustada?

Aira Toss

metsakonsulent

Metsaomanikud kes ei ole metsaühistu liikmed alustavad tavaliselt A ja B küsimustest. Tüüpiline küsimus on: Millest alustada?

Vastuseks küsin vastuküsimuse: kas metsaomanikul on olemas metsamajanduskava. Üsna tihti on kava puudu või aegunud. Siis on konsulendi roll selgitada, et metsatööde jaoks on vajalikud

kehtivad metsaregistri andmed ning tutvustada metsamajanduskava tellimise võimalusi, samuti hilisemat toetuse taotlemise võimalust metsamajanduskava koostamiseks.

Praeguseks ajaks hakkavad enamikus esimese ringi metsamajanduskavad aeguma. On nii vahvalt tüüpiline, et inimesed ei tea, kui kaua nende metsamajanduskava kehtib. Konsulent soovitab siis lugeda metsamajanduskava esimeselt lehelt esimest rida. Seal ongi vastus olemas - selgelt ja suurelt on kehtivusaeg aastates kirjas.

Kahjuks on üsna vähesed inimesed teadlikud ka oma metsade registriandmetele ligipääsust  www.eesti.ee

kaudu. Seega on konsulendi rolliks selgitada meie eduka e-riigi kasutusvõimalusi. Kui logida sisse kodanikuna, valida keskkonnakaitse valdkond ja sealt edasi e-metsateatise esitamine, siis nii on kõigi oma kinnistute registriandmed näha.

Kahjuks on viimasel ajal veel üks tihti ette tulev küsimus: Mis on metsamaa hind?

Ka sellele küsimusele tuleb esitada vastuküsimus. Küsida inimeselt, kas ta tahab ise oma metsa müüa või talle tehti ettepanek müüa. Väga tihti on metsaomanikule helistatud ja tehtud ettepanek müüa oma kinnistu. Kui hakata küsima, kas inimene ise ka tahab müüa , tuleb tihti vastus, et sellele ei olegi mõeldud. Sellisel juhul tuleb omanikule selgitada, et mõelgu rahulikult läbi, kas ta ikka päriselt on valmis loobuma oma metsaomandist. Kindel on, et hinnaga millega oma metsamaa müüakse, ei ole enam võimalik seda kinnistut tagasi osta. Ammugi ei saa tagasi osta oma perekonnapärandi emotsionaalset külge. Mets on kinnisvara, mille väärtus ei seisne ainult sellel kasvavas tihumeetrite hulgas.

Kust leida usaldusväärne metsatööde teostaja?

Tiit Kosenkranius

metsakonsulent

Omaniku jaoks algab protsess metsamajanduskava uuendamisega, metsaraie- ja hooldustööde planeerimisega. Järgmiseks on metsateatise koostamine ja esitamine. Kõige olulisem on väikemetsaomaniku jaoks usaldusväärse tööde teostaja leidmine. Selles osas on suureks abiks metsaühistud.

Kuidas töid planeerid?

Liivi Ehrpais

Metsakonsulent

Küsimus nr 1 on metsamajanduslike tööde planeerimine. Vastuseks sellele abistan tööde planeerimist vastavalt metsamajandamiskavale ja kehtivale seadusandlusele, arvestades metsamajandamiskava koostamise ja hetkel kehtiva seadusandluse toimunud muudatustega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960