Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: valmistume järgmise aasta pindalatoetuste taotlemiseks

Talvel on pindalatoetuste soovijatel õige aeg valmistuda uute maade kasutuselevõtmiseks ja põllumassiivi piiride täpsustamiseks.

PRIA põllumassiivide register on aluseks pindalatoetuste menetlemisel. Mida täpsem on register, seda lihtsam on klientidel taotlemisel pindalasid määrata ning seda vähem juhtub, et tekivad ületaotlemised, kus samale või osaliselt kattuvale maa-alale taotlevad kogemata toetust mitu erinevat isikut. Just praegu on õige aeg klientidel enda kasutuses olevate põllumassiivide piire kontrollida, vajadusel muudatusi teha ning nendest PRIAle teada anda.

Lisaks seniste põllumaade piiride täpsustamisele on samuti paras aeg hakata mõtlema sellele, kas järgmisel taotlusaastal soovite võtta kasutusele uusi maid, mida sel aastal taotlusel ei kajastunud. Selleks tuleb esitada PRIA põldude registri büroole avaldus põllumassiivi kaardi väljastamiseks, näidates avalduses ära kas põllumassiivi numbri või katastriüksuse numbri.

Esitades avalduse praegu või hiljemalt 1. aprilliks 2014 väldite olukorda, mil teil pole võimalik uutele massiividele järgmisel aastal taotlust esitada, sest põllumassiivid vajavad enne kaardi väljastamist kontrollimist uusimate ortofotode alusel või vahel ka kohapeal.

Kui piirimuudatuse ettepanekute tegemine jääb pindalatoetuste taotlusperioodile, siis võib juhtuda, et muudatust ei jõuta piisavalt kiiresti registrisse kanda (see võib kiirel ajal sinna jõuda alles kuu aja pärast).

PRIA palub uute põllumassiivide kasutuselevõtmisel ka kinnitust maakasutusõiguse olemasolu kohta. Kinnituses palume täpsustada, millise maakasutusõigusega on tegemist. Kui maakasutusõigus tekib kokkuleppe või lepingu alusel, tuleb lisada lepingu teise osapoole nimi ja kontaktandmed.

Maakasutusõigusena arvestatakse maaomandit, maakasutamiseks sõlmitud suuliseid ja kirjalikke lepinguid ning kasutusvaldust. Kui teil ei ole hetkel veel kehtivat kokkulepet maa kasutamiseks, siis palume esitada maaomaniku kontaktandmed, kellega teil on plaanis kokkulepe sõlmida.

Viimasel kahel aastal aktiivses kasutuses olnud põllumassiivide piirid on nähtavad PRIA põllumassiivide veebikaardil. Nende osas saate teha ettepaneku kasutusest väljasoleva maa taas kasutusele võtmiseks ja põllumassiivide piiride muutmiseks, kasutades e-PRIA teenust „Põllumassiivi piiri ettepanek“. Teenuse leiate e-PRIA portaalist teenuste nimekirjast „Pindalatoetused“ alajaotusest. e-PRIA kaudu põllumassiivi piiri ettepanekute esitamisel kehtivad samad reeglid, mis paberil ja elektroonilise kirja teel edastatud ettepanekute puhul.

Paberavalduse tegemiseks leiate kodulehelt piiride muutmise avalduse vormi.

Avalduse saab esitada kas:

 •elektrooniliselt, kasutades e-PRIA teenust „Põllumassiivi piiri ettepanek";

 •kirjalikult PRIA põldude registri büroole (Tartu, Narva mnt 3, 51009);

 •e-posti aadrderril: [email protected]

 •lähimas PRIA teenindusbüroos.

 Küsimuste korral pöörduge PRIA põldude registri büroo poole telefonil  7377 617.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960