Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alla kolmandiku Eesti lastest teavad, et iga päev tuleb süüa vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilja

Tänavu septembris viis uuringufirma TSN EMOR Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) tellimusel läbi uuringu, mille eesmärgiks oli saada ülevaade Eestis elavate laste teadlikkusest puu- ja köögiviljade tarbimise olulisuse kohta. Uuringu valimi moodustasid 501 last vanuses 6-14 aastat.

Uuringus osalenud lastest 89% vastas, et neile maitseb enamik puuvilju ja marju. Köögiviljade osas oli positiivsete vastuste hulk mõnevõrra tagasihoidlikum: 68% vastanutest kinnitas, et neile maitseb enamik köögivilju ja 29% vastajatest ütles, et neile maitseb mõni üksik köögivili.

Ainult 31% küsitlusele vastanud lastest teadis soovitust, et iga päev tuleb süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögilija. Ligi pooled (49%) lastest siiski kinnitasid, et nad on televiisoris, raadios, tänaval, koolis või mujal märganud soovitust süüa 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas ning 55% vastajatest väitsid, et nad on proovinud selle soovituse järgi süüa rohkem puu- ja köögivilju (vähemalt 5 peotäit) päevas.

Küsimusele puu- ja köögiviljade tarbimise kohta vastati kõige sagedamini - nii ütles 37% vastajatest - et päevas süüakse umbes 1-2 peotäi puu- ja köögivilja. Soovitusliku viis peotäit puu- ja köögivilja päevas sööb enda kinnitusel ainult 12% vastajatest. Koguni 18% vastajatest kinnitas, et nad tarbivad puu- ja köögivilja mõned korrad nädalas ja ei söö seda iga päev.

„Küsitluse tulemusel võib väita, et jätkuvalt on vajalikud erinevad teavituskampaaniad puu- ja köögivilja igapäevase tarbimise edendamiseks, et tõsta laste teadlikkust ning suurendada puu- ja köögiviljade reaalset tarbimist. Kui Maailma Tervise Organisatsiooni andmete järgi on soovituslik tervislik tarbimiskogus 400-500 grammi päevas, siis Eesti elanikud tarbivad Statistikaameti andmetel viimase kolme aasta keskmisena ca 350 grammi värsket puu- ja köögivilja ning marju päevas,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Põllumajandus-Kaubanduskoda on sel nädalavahetusel Tallinnas, Saku Suurhallis osalemas koguperemessil „Laps ja Pere“, kus on avatud köögiviljastend. Messikülastajatele tutvustatakse Eestis kasvatatavaid puu- ja köögivilju ning jagatakse messiks valminud töövihikuid „Nämma köögivili“ ning „Aastaring aias“. Mõlemad töövihikud on mõeldud kasutamiseks-värvimiseks-lugemiseks 5-10 aastastele lastele. Lapsed saavad stendil lisaks nuputamisele näksida värsket köögivilja, maitsta kohapeal valmistatud porgandimahla ning vaadata multifilme.

Põllumajandus-Kaubanduskoda viib ellu puu- ja köögivilja tarbimise edendamiseks kolm aastat kestvat programmi, mida rahastatakse Euroopa Liidu, Põllumajandusministeeriumi ja Põllumajandus-Kaubanduskoja vahenditest. Kavas on läbi viia rohkesti erinevaid üritusi, mille läbi peaks meie tarbija, eelkõige aga laste ja noorte, teadlikkus köögi- ja puuviljade söömise kasulikkusest tõusma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960