Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nurmiko aiand kutsub kõiki jõulutähtede näitusele

NURMIKO kasvuhoonetes on hetkel kasvamas üle 100 000 jõulutähe, mis leiavad endale järgmise kahe kuu jooksul uue kodu nii Eestis, Lätis kui ka Soomes.

Ringkäik kasvhoonesse on kogupereüritus. Nõnda saavad ka kõige väiksemad teada, kus on jõulutähtede kodumaine sünnimaa. Ekskursioonid algavad Aiandipoest laupäeval ja pühapäeval alates kella 12.00st.

Jõulutähe kasvatamisest ja päritolust

Jõulutähe ladina keelne nimetus on Euphorbia pulcherrima  - imekaunis piimalill, keda enamasti kutsutakse poinsettiaks. Selle nime on Mehhikost pärit, kuni 4 m kõrguseks kasvav taim saanud USA saadiku Mehhiko Joel Roberts Poinsetti järgi, kes esmakordselt tutvustas jõulutähte USA-s juba 1828. aastal. Mehhikos oli jõulutäht aga juba 17.sajandil osaline frantsiskaanide jõulupidustustel. Viimastel aastakümnetel  on jõulutähe tootmine laialdaselt levinud, mistõttu tuntakse teda jõululillena pea kogu maailmas. Tänu hoogsale sordiaretusele on poinsettiaid kaugelt üle saja sordi, millest ca 40 on tootmises ka Eesti aiandites.

Oma ilu võlgneb taim värvunud kõrglehtedele, atraktiivsetele putukapeibutajatele, mille vahel paiknevad väikesed kollakad õied. Jõulutähtede kõrglehed varieeruvad nii värvuselt kui kujult. Klassikaliste erkpunaste lehtedega taimede kõrval leidub valgeid, roosasid, oranze, marmorjaid ja täpilisi; on ka püstjate või krussis kõrglehtedega taimi.

Jõulutäht pakub silmarõõmu soodsates tingimustes õige hoolduse korral 2-3 kuud. Sobiv kasvutemperatuur jääb 16-19C vahele,  valgust peab olema vähemalt  4-5 tundi päevas ja kasta tuleb lille toasooja veega 2-3 korda nädalas nii, et mullapall oleks pidevalt niiske. Jõulutähe lehti piserdada ei ole vaja ja jääkvesi tuleb lillepoti alt alati ära kallata. Tuuletõmbus, suured temperatuurikõikumised ja liigne kastmine võivad põhjustada lehtede kolletumise ja maha langemise. Seetõttu tuleb eelistada kodumaist jõulutähte ja õnneks on ka Eestis pikaajaliste kogemustega lilletootjaid nagu Nurmiko ja Flores Aed.

Rohenäpud peaksid kevadel jõulutähe tagasi lõikama ja aktiivsel kasvuperioodil taime regulaarselt väetama. Suvel võib taim aias varjulisemas paigas kasvada  ja alates septembrist vajab taim valgust ca 9 tundi ööpäevas, ülejäänud ajal peab ta olema valguse eest kaitstud. Nii võib loota kõrglehtede värvumist ja õiepungade teket ka järgmiseks jõuluks.

Eestis kasvatatakse sellel aastal ca 130 000 jõulutähte, küll ühe- ja mitmeõielisi, hargnenuid ja kõrgemaid vorme.

Nurmiko võlumaa

NURMIKO Aiandipoes on saadaval palju erinevaid lõike- ja potililli, lilleseade abimaterjale ning lillepotte ja -ümbriseid (savi, kraamika, metall, klaas, puit jne). Lisaks paljule muule kodu ja lilledega seonduvale, leiab poest ka lilleväetiseid, hooldus- ning taimekaitsevahendeid. Aiandipoes valmivad NURMIKO kogenud floristide käe all lillekimbud, seaded ja matusepärjad. Soovi korral on võimalus kasutada kullerteenust. Lillemaagia kõrval on huvilistele avatud ka talu- ja toidukaupade pood.

Samuti on NURMIKO tunnistatud Eesti Aiandusliidu poolt  kodumaisus- ja kvaliteedimärgi „Eestis Kasvatatud” vääriliseks. Kaubamärk „Eestis Kasvatatud” aitab tarbijal eristada kodumaiseid saadusi sisseveetud aiandussaadustest ning tagab tarbija varustamise värske, kvaliteetse  ja turvalise kaubaga. Märgiga tähisatatud kaup on muuhulgas läbinud range kvaliteedikontrolli ning reklaamib ekspordi korral Eestit kui kauba päritolumaad.

Kaubamärki „Eestis Kasvatatud” saab kodumaine tootja kasutada värskete (töötlemata) aiasaaduste ja lillede müügipakenditel või puukoolides istikute nimelipikutel, transpordivahenditel. Aiandussaadused peavad vastama Eesti standardi kõrgemate( ekstra, I ) klasside nõuetele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960