Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: kõik mesilad tuleb registreerida

Registrisse tuleb kanda ka mesilad, kus tegeletakse mesindusega oma tarbeks. Mesilate andmete uuendamine registreeritud mesilasperede arvu osas toimub kord aastas. Iga aasta 15. maiks tuleb teatada põllumajandusloomade registrile iga mesila mesilasperede arv 1. mai seisuga.?

Mesilate andmete registreerimisel on oluline ära märkida täpne mesila asukoht. Täpne mesila asukoht ning mesiniku sidevahendite andmed registris võimaldavad mesilasperede paremat kaitset taimekaitsevahendite võimalike kahjustuste eest, kuna teavet mesilate asukohtadest saavad põllupidajad, kes kasutavad oma põldudel taimekaitsevahendeid ja peavad mesinikke sellest informeerima. Samuti saavad teavet mesilate kohta Veterinaar- ja Toiduameti maakondlikud järelevalveametnikud ning volitatud veterinaararstid, kes teostavad järelevalvet.

Registreerida tuleb kõik mesilad

Põllumajandusministri 18. detsembri 2002. a määrus nr. 88 kohustab kõigi mesilate andmed PRIA põllumajandusloomade registrisse kandma. Kui varem kehtis registreerimiskohustus vaid nende mesilate kohta, kus tegeletakse mesindusega turustamise eesmärgil, siis alates 1. jaanuarist 2010 kantakse registrisse ka väiksemad mesilad, kus tegeldakse mesindusega oma tarbeks, sõltumata mesilasperede arvust.

Täpne mesila asukoht ning mesiniku sidevahendite andmed registris võimaldavad mesilasperede paremat kaitset taimekaitsevahendite võimalike kahjustuste eest, kuna teave mesilate asukohtadest on põllupidajatele kättesaadav PRIA avaliku veebikaardi kaudu.

Registreerida saab ka mugavalt e-PRIAs

Mesilate registreerimiseks ja mesilasperede arvu teatamiseks on e-PRIAs avatud e-teenused. Andmed saab esitada ka paberkandjal või digiallkirjastatult e-postiga. Enne mesila registreerimist peab selle registreerija olema ka loomapidajana PRIA  registrisse kantud. Mesilad registreeritakse samamoodi nagu teised loomapidamiskohad, kuid taotlusvormile tehakse lisaks märge mesilaste pidamise kohta ning märgitakse mesilasperede arv.

Oma mesilate andmeid registris on võimalik vaadata e-PRIA kaudu (Loomade registri teenus: Ehitiste andmete vaatamine). Kui andmed muutuvad või tegevus lõpetatakse, tuleb sellest registrisse teatada 7 päeva jooksul. Andmeid on võimalik muuta ja sulgeda e-PRIA kaudu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960