Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, kes on parim konsulent ja parim nõuandekeskus

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) tunnustas neljandat aastat Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse aasta parimaid. Välja selgitati parim konsulent, kelleks sai taimekasvatuse konsulent Veeve Kaasik Saarte Nõuandekeskusest ning parim nõuandekeskus, milleks sai Pärnumaa Talupidajate Nõuandekeskus OÜ.

Parimad kuulutati välja ja auhinnad anti üle maamajanduse konsulentide talvistel teabepäevadel, mis toimusid Haabneemes hotellis Lavendel.

Maaettevõtjaid nõustavas süsteemis on edukuse aluseks konsulentide teadmised ja nõuandeteenuse kättesaadavus, viimase eest vastutavad maakondlikud nõuandekeskused. Seetõttu otsitakse parimaid kahes kategoorias: konsulent ja nõuandekeskus. Mõlema kategooria parimad selgitati välja kolmes etapis, kus parimate valimisse kaasati nõuandekeskused ja nende juures töötavad konsulendid. Omapoolse hinnangu andis ka Maaelu Edendamise Sihtasutus.

Parimaks konsulendiks valitud Veeve Kaasik on atesteeritud konsulendina tegutsenud üle 10 aasta. Veeve Kaasik nõustab tava- ja mahetaimekasvatuse valdkonnas ning tegi viimastel aastatel tihedat koostööd Läänemeremaade keskkonnaprojektiga Baltic Deal. Kuna ta kasvatab ise kartuleid, õunu ning kanepit, hindavad tootjad kõrgelt tema praktilisi kogemusi. Kuigi Veeve Kaasik töötab põhiliselt Saarte Nõuandekeskuses, jõuab ta nõustada ka Hiiumaa ja mandri põllumehi. Viimase aasta jooksul ongi ta enda sõnul rohkem Hiiumaal töötanud. Tiina Kattel Hiiumaa Nõuandekeskusest iseloomustab Veeve Kaasikut kui väga abivalmit ja suurte kogemustega inimest, kellest on nii Hiiumaa põllumeestel kui ka Hiiumaa nõuandekeskusel palju abi olnud. Veeve Kaasik on aktiivne inimene, kes leiab alati võimaluse, kuidas kedagi aidata või huvipakkuvast üritusest osa võtta.

Parim nõuandekeskus 2013, milleks sai Pärnumaa Talupidajate Nõuandekeskus OÜ, on koostöövalmis, aktiivne ja laia kompetentsiga. Pärnumaa Nõuandekeskususe tugevuseks on hästi organiseeritud meeskond ja kiire info liikumine. Kuigi Pärnumaa Nõuandekeskus on ennegi teiste seast oma ühtlase tugeva tasemega silma paistnud, on nende aktiivsus viimase aasta jooksul veelgi kasvanud. Tihenenud on kontakt klientidega, lisaks nõustamisele korraldatakse infopäevi, avaldatakse artikleid ning jagatakse infomaterjale.

Erinevalt paljudest teistest nõuandekeskustest on Pärnus viis lepingulist töötajat ja tugevad koostöölepinguga konsulendid, nende hulgas ka eelmise aasta parimaks konsulendiks kuulutatud Alar Lugu. Teiste nõuandekeskuste sõnul on Pärnu Nõuandekeskus koht, kust nad isegi nõu küsivad ja alati ka abi saavad. Pärnumaa Nõuandekeskuse juhti Olavy Süllat teatakse kui läbirääkimistel julget ja aktiivset küsimuste esitajat ja arvamuse avaldajat. Samuti hindavad kollegid tema heade ideede rohkust ning oskust nõuandesüsteemis tegevusi käivitada ja arendada.

 

 

 

Põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistus koondab põllumeestele ja maaettevõtjatele nõuannet jagavaid konsulente. Nõuandeteenistus toimib lähtudes nõuandesüsteemist, millel on üleriigiline struktuur ning mille põhieesmärgiks on tagada nõustamine, täiendkoolitus ja teabe levitamine põllumajanduse ning maaelu valdkonnas. Alates 2010. aasta algusest koordineerib põllumeestele ja maaettevõtjatele mõeldud nõuandeteenistust Maaelu Edendamise Sihtasutus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960