4. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe edukale kalaärimehele koostatud kuriteoavaldust

Sotsiaaldemokraadid koostasid kuriteoavalduse, milles süüdistavad ELilt kopsakaid toetuseid saanud Saaremaa kalaärimeest Mihkel Undrestit. Viimane on väidetavalt survestanud oma töötajaid kohalikel valimistel enda poolt hääletama.

Kohalikud sotsid Jüri Mitt ja Tõnu Veldre kirjutasid sisejulgeoleku asekantsler Erki Koortile (täispikk kuriteoavaldus lisatud artikli juurde - toim), et Torgu valda kirjutas augustis ja septembris end elanikuks 28 inimest, mistõttu kasvas hääleõiguslike elanike arv umbes 24 protsenti  

„Torgu kohalik kogukond teab, et umbes 20 neist inimestest töötavad praegusele Torgu vallavolikogu esimehele hr Mihkel Undrestile kuuluvas eraettevõttes ja on saanud korralduse anda oma hääl tööandja poolt ettenähtud viisil Torgu vallas,“ teatasid Mitt ja Veldre avalduses.

Võimukas ärimees

Undresti ainuomanduses on OÜ VRHL, millele kuulub külmhoone Torgu vallas Mõntu külas. Ettevõte tegeleb kala külmutamise ning soolamisega.

Mitt ja Veldre lisasid, et Undresti koostatud valimisliit on esitanud vallavolikogu kandidaatideks rea kalaärimehele kuuluva ettevõtte VRHL töötajaid, keda on väidetavalt samuti kandideerimiseks tööalaselt kohustatud. Seetõttu olevat paljud sealsed elanikud võtnud seisukoha, et kohalikel valimistel hääletamas käimisel pole "külalishäälte" tõttu mingit mõtet.

Sotsid lisasid, et Undrestil on suur mõju kõigis Saare maakonna võimuasutustes ja ta on Torgu valla suurim tööandja. „Laialt tuntud äkilise iseloomu tõttu ei ole tema töötajad ega vallaelanikud julgenud tema varasemate rohkete kahtlase maiguga tegude suhtes proteste ega kaebusi tõstatada,“ kirjutasid nad avalduses.

Undrest: kiri sisaldab laimu

Undrest sõnas Äripäevale teemat kommenteerides: "See kiri sisaldab laimu ja valeandmeid."  Undrest ütles, et rohkem ta ei räägi ja tühistab Äripäeva tellimuse.

Viimati kogus Torgu vallavolikogusse kandideerinud Undrest 60 häält ja osutus valituks. Ta kandideeris valimisliidu „Sõrulased“ nimekirjas.

Viimati on ajakirjanduses tähelepanu pälvinud Undresti ettevõtetele antud toekad Euroopa Liidu toetused. Novembris selgus Euroopa Kalandusfondi meetme selle aasta teise taotlusvooru projektide paremusjärjestus. Kolm projekti neljast heakskiidetust läksid Undresti Mõntu sadamasse. Temaga seotud ettevõtted said ligi 500 000 eurot. 

Juba aastaid on kirjutatud, et Undrest on osav abiraha kaupleja. Undrest on kalapüügifirma OÜ Kaabeltau ainuomanik. Ettevõttele kuulub kolm kalalaeva, millele tehti mullu PRIA toel kapitaalne remont 170 000 euro väärtuses.

Undrestile kuuluva VRHLi mullune kasum oli 38 000 eurot. Firma käive oli eelmisel aastal 1,39 mln eurot ning aasta varem miljon eurot. Ka on Undresti omanduses AS Mõntu Sadam ja Mõntu Sadama Halduse OÜ.

Viimase kümne aasta jooksul on Mõntu sadama käive olnud kokku 937 000 eurot, sama aja jooksul on sadam otse või kaudselt saanud eurotoetusi 716 000 eurot.

Autor: Katariina Krjutshkova

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960