Autor: Kadri Põlendik • 6. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dimela ASi juht: olen õnnelik, et oli masu

Majandussurutise mõjul vähenes Dimela ASis töötajate arv ning langes palk, kuid ettevõte muutus samal ajal efektiivsemaks, rääkis Dimela juht Kadri Kullman.

EVEA ettevõtlusfoorumil rääkis Kullman, et majandluslanguse alguses oli raha puudu nii tema veterinaartooteid müüval ettevõttel kui ka firma klientidel. Selle asemel, et rahapuuduse ajendil hindu tõsta, tehti ­Dimelas otsus koondada 15% töötajatest ning vähendati ülejäänud töötajate palka. See aga parandas Kullmani sõnul oluliselt ettevõtte efektiivsust.

“Olen õnnelik, et oli masu, sest muutusime efektiivsemaks ja pakume kvaliteetsemat teenust,” sõnas ta.

Kullman tegi ettepaneku, et riik peaks eelarve koostamisel lähtuma samasugustest põhimõtetest – kui raha on puudu, tuleks muutuda efektiivsemaks, et kulud oleksid väiksemad.

Riik peaks majandama kui äriettevõte. “Ei saa nii, et kui on rahapuudus, küsime ettevõtjailt. Raha ei teki, kui jagame raha ümber, vaid siis, kui teed midagi paremini, lood lisandväärtust. Ka riik peaks muutuma efektiivsemaks struktuuriks,” kõneles Kullman.

Ta leidis, et riigiametnike arvu tuleks vähendada ning mitte seetõttu, et nad oleks laisad ja lohakad. Vastupidi – nad on väga hästi koolitatud ja Kullmani hinnangul oleks neist märksa rohkem kasu, kui nad tuleks ettevõtlusse.

“Riik on kodanike teenistuses ja iga ametnik peaks seda teadma. Ükski ametnik ei too kliente juurde ega suurenda sissetulekut,” märkis Kullman.

Tema teine ettepanek riigile ettevõtluskeskkonna parandamiseks oli hinnata enne uute seaduste või muudatuste kehtestamist, kas see toetab või pidurdab ettevõtluskeskkonda. “Kui pidavalt seadusi muuta, on ettevõtte töö häiritud.”

Eile toimus Rakveres Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatisooni (EVEA) korraldatud ettevõtlusfoorum, kus arutleti ettevõtjatele soodsa keskkonna, maksude ja õigusruumi üle. Foorumi eesmärk oli koos ettevõtjatega leida probleemsetes kohtades lahendus ning teha ettepanekuid vastavatele ministeeriumitele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960